Kultura
0

"Kratkofil" u Banjoj Luci do 15. juna

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Drugi međunarodni festival krakog filma „Kratkofil“ počeo je sinoć u Banjoj Luci i trajat će do 15. juna.

„Kratkofil“, koji ove godine ima fokus na poljsku kinematografiju, i na kojem će biti prikazano i nekoliko stotina filmova iz cijelog svijeta, otvorio je režiser, scenarist i glumac Nikola Pejaković.

Kuriozitet ovog programa su filmovi najvećih imena poljske kinematografije, pa će tako na „Kratkofilu '08.“ biti prikazani kratki filmovi R. Polanskog, K. Kieslowskog, Z. Rybczynskog, T. Baginskog i mnogih drugih maestra i mladih nada poljskog filma.

Takmičarski program čini 50 filmova, koji dolaze sa sva četiri kontineta.

Pripremljen je i bogat program za mlađu publiku, u okviru kojeg će biti prikazani njemački i češki animirani i tinejdžerski kratki filmovi, čija produkcija obuhvata period od 1948. godine prošlog stoljeća do danas. Pored navedenog publiku očekuje sadržajan popratni filmski program i kategorija eksperimentalnih muzičkih videospotova.

Većina stranih ambasada u BiH i Evropska kulturna fondacija su podržali ovogodišnje izdanje festivala. Evropska kulturna fondacija omogućila je realizaciju filmske radionice „Od scenarija do platna“ za filmaše iz BiH.

Predavači radionice će biti Robert Nickson, producent i profesor, Tisch škola, Univerziteta u New Yorku, zatim Carlo Varini, direktor fotografije i profesor na školi La Femis u Parizu, Andrija Zafranović, montažer i profesor na školi FAMU u Pragu, Alastair Thorne, scenarist i profesor na UCLA-i, Los Angeles, Stefano Tealdi, producent Stefilm International, Turin, Đelo Hadžiselimović, producent, HRT, Zagreb, te mnogi drugi profesionalci koji će mlade autore iz BiH voditi kroz sve najvažnije faze jednog filmskog projekta.

Zabavni program „Kratkofila“ većinom je u produkciji beogradskog SKC-a, koji u Banju Luku dovode mlad, ali veoma zanimljiv bend „Popečitelje“, te druge sadržaje putem kojih će Beograd pozdraviti Banju Luku i "Kratkofil".

Kako je i muzički dio festivala u filmskoj priči, 14. juna, će se održati koncert makedonskog kompozitora elektronike i etno muzike Kirila Džajkovskog, koji se proslavio kao autor muzike za „Prije kiše“, a 2005. godine je bio nagrađen u kategoriji najboljeg soundtracka na Valencia film festivalu. Ujedno će biti jedan od predavača na radionici koju priprema „Kratkofil '08.“.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a i Grad Banja Luka.

Filmske projekcije bit će prikazivane u kinu Palas, multipleksu Kozara i na specijalnom „Open air Kratkofil kinu“ na terasama Robne kuće "Boska".