{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kratkofil Plus" četvrti dan u znaku kratkih filmova

S
13.8.2011. u 09:19
0
1
"Kratkofil Plus" četvrti dan u znaku kratkih filmova
0
"Kratkofil Plus" četvrti dan u znaku kratkih filmova
Četvrti dan Međunarodnog filmskog festivala "Kratkofil Plus" koji se održava u Banjoj Luci bio je u znaku kratkih filmova.
Dan je već sad tradicionalno započeo dječijim filmom, a juče su zainteresovani mogli pogledati film "Pingvin Džasper, putovanje na kraj svijeta". Pingvin Džasper živi na Južnom polu sa svojim roditeljima i mlađim bratom Mališom, međutim radoznali Džasper želi da sazna kako izgleda svijet iza ledenih brijegova, i tu počinje avantura.

Nakon dječijeg filma u Narodnom pozorištu prikazana je selekcija njemačkih kratkih dokumentarnih filmova sa festivala DOK Leipzig.

"Festival DOK Leipzig osnovan je 1955. godine i on stoji iza filmova koji promovišu mir i ljudsko dostojanstvo. Festival slavi slobodu uma i govora kao i naglašeno ilustrovane pokretne slike. Program koji je odabran za Kratkofil Plus pruža pregled njemačkog kratkog, dokumentarnog filmskog stvaralaštva u posljednjih nekoliko godina", rekla je predstavnica DOK Leipzig festivala, Lina Dinkla.

Poslije projekcije kratkih dokumentranih filmova, posjetioci su mogli pogledati filmove iz selekcije Fiksacije 2011. FixC, sa sjedištem u Helsinkiju, je nezavisna grupacija umjetnika koji stvaraju i distribuišu video i multimedijalnu umjetnost i eksperimentalne kinematografske projekte. Mnoga djela iz njihove distribucije su prikazana na istaknutim međunarodnim izložbama, projekcionim salama i događajima širom svijeta.

Termin od 18 sati u NP RS i juče je bio je rezervisan za fokus na Finsku, pa su posjetioci mogli pogledati pogledati drugi dio selekcije najboljih kratkih filmova po izboru Finskog filmskog fonda.

U parku Petar Kočić finski umjetnik Yrjana Sauros juče je izveo mini koncert na autentičnom instrumentu saurofon. Yrjana Sauros zajedno sa kolegom Seppa Renvallom nastupa na kulturnom manifestacijama širom svijeta, a na Kratkofilu Plus gostuje u okviru ovogodišnjeg fokusa na Finsku. Njih dvojica su na tvrđavu Kastel postavili i putujuću saunu u kojoj će gosti mogu doživjeti djelić finske umjetnosti i kulture.

U otvorenom kinu na tvrđavi Kastel prikazan je posljednji blok takmičarskih filmova i dugometražni film "Rijetka roba", finski horor i hit za mlade.

Poslije projekcije filmova na tvrđavi Kastel izvedena je predstava "Pohvala ludosti", Nevid Teatra, u kojoj igra Dejan Andrić čiji je performans otvorio Kratkofil Plus. Režiser predstave "Pohvala ludosti" je Goran Damjanac, a ovaj pozorišni komad u pohodu je protiv neobrazovanosti i sveopšte gluposti današnjeg društva, te na taj način razotkriva njegove negativne dimenzije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: