Naredne godine u fokusu je Belgija
0

FOTO / Kratkofil: Grand Prix dodijeljen fimu "Stradust"

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Stradust"
Grand Prix Međunarodnog filmskog festivala "Kratkofil Plus" dobio je film "Stardust" ("Zvjezdana prašina"), Nikolasa Provosta iz Belgije, tako da će fokus sljedećeg festivala biti na ovoj zemlji. Festival se održava u Banjoj Luci, a okuplja umjetnike iz različitih zemalja.

Obrazloženje žirija za glavnu festivalsku nagradu glasi da "autor filma iz realnosti 'kidnapuje' sopstvene likove i poistovjećuje ih sa običnim ljudima, koji kao nagradu za učešće u ovoj jedinstvenoj filmskoj refleksiji svakodnevnog života, zauzvrat dobijaju malo zvjezdane prašine".

Pored ove nagrade, žiri, koji su činili Iva Plemić Divjak, beogradska producentica, Ljubiša Savanović, banjalučki glumac i Jan Ijas, finski reditelji, dodijelio je još sedam nagrada uz obrazloženja:

Nagradu za najbolji igrani film dobio je film "Striptease", (Striptiz), Juana Carlevarisa iz Španije, a žiri je ovaj film opravdao obrazloženjem da je riječ o "uvjerljivoj, intimnoj priči, snimljenoj u dokumentarističkom stilu. Publici donosi autentično iskustvo kratke forme – trenutka uhvaćenog u vremenu, uz uzbudljiv preokret na kraju".

"Iskreno, jako sam sretan zbog nagrade i ovo je nešto najljepše što mi se desilo u posljednje vrijeme. Ovdje mi je jako lijepo, pozdravljam cijelue kipu festivala i sve ljude koji su pratili festival", rekao je Carlevaris.

Najbolji dokumentarni film dobilo je ostvranje "How to Pick Berries", (Kako brati bobice), režiserke Eline Talvensaari iz Finske.

"Autor omogućava publici da kroz jednu majušnu stvar, kao što je bobica, uvidi svu apsurdnost globalizacije", objasnio je žiri.

Najbolji animirani film dobio je film "The Twin Girls of Sunset Street", ("Bliznakinje iz ulice Sumraka"), Marca Riba & Anna Solanasa iz Španije.

"Zbog živopisnog prikazivnja emocije sadržane u odnosu 'ljubavi i mržnje - bez ljubavi'. Koristeći bajkovitu strukturu suprotstavljenosti dobra i zla, autori kreiraju atmosferu izvanrednog intenziteta", obrazložio je žiri nagradu za najbolji animirani film.

Kao najbolji eksperimentalni film proglašen je film "Sleep" ("San") Claudiusa Gentinetta i Franka Braun iz Švicarske.

"Na jednostavan i efektan način, autori dočaravaju senzaciju padanja u san, sve dok ritmičnost ovog procesa, konačno, ne uspava i sam brod", istakao je žiri.

Film "Treće poluvrijeme", dobio je nagradu za najbolji regionalni film, a na samom proglašenju cijela ekipa filma nije krila svoje uzbuđenje.

"Autor uspjeva da na platno prenese fantastičnu energiju svojih junaka, dokazujući da je u fudbalu, kao i u pravljenju filmova, najbitnija stvar na svijetu – strast. Publika ostaje u dubokom uvjerenju da je moguće biti pobjednik na više načina od jednog", objasnio je žiri.

Režiser filma "Treće poluvrijeme" Igor Tešić od generalnog medijskog pokrovitelja "Kratkofil Plus" Euro Blica dobio je bon od iznosu od 1000 KM, a otkrio je da će za ovu nagradu kupiti nešto od opreme, a dio će odvojiti za humanitarne svrhe i kupiti nešto djeci u domu "Rada Vranješević".

"Ovo je prva nagrada koju sam dobio i zbog toga će ona ostati zauvijek u mom srcu. Iskreno, nisam očekivao nagradu i jako sam uzbuđen zbog nje. Ova nagrada nosi posebnu težinu jer dolazi iz mog grada", rekao je Tešić.

Specijalne nagrade žirija dobili su filmovi "Deeper Than Yesterday" za tehničku realizaciju i "Balkanski vitezovi", za vizuelni identite, a banjalučkom reditelju Nemanji Savanoviću nagradu je ispred Radio Televizije Republike Srpske uručio Branko Lazić, zamjenik direktora programa.

Ana Vidović, izvršna direktorka festivala rekla je da je ovogodišnje izdanje festivala protreklo dobro i da je cijeli tim dobio snagu da odmah sutra nastavi pripremati Kratkofil Plus 2012.

Prije večeri zatvaranje, posljednji festivalski dan, prošao je uz bogat program. Dan je započeo dječijem filmom, da bi nakon njega bio prikazan zapaženi balkanski dokumentarac "Mila traži Senidu", Roberta Tomića Zubera, o djevojci koja je kao beba nestala tokom rata u BiH da bi se nakon 16 godina pojavila usvojena u Beogradu pod drugim identitetom. Poslije filma održan je razgovor sa Zuberom, a on je prisutnim objasnio kako je pratio u potrazi za njenom pravom porodicom.

Posljedni film koji je prikazan u okviru fokusa na Finsku bio je "Laponska Odiseja", a prisutnim se obratio Jasper Paakkonen, jedan od najpopularnijih finskih glumaca koji ima glavnu ulogu u ovom filmu.

Nakon proglašenja pobjednika i projekcije filma "Čuvar" održan je Kratkofil Plus party na kojem su za muziku biti zaduženi poznati banajlučki DJ-evi: Jova, Dijana Tepšić, Danijel Dakić i Woodie.