{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kratki filmovi Jasmile Žbanić i Danisa Tanovića u SARTR-u

14.4.2012. u 12:40
1
4
Kratki filmovi Jasmile Žbanić i Danisa Tanovića u SARTR-u
1
Kratki filmovi Jasmile Žbanić i Danisa Tanovića u SARTR-u
Večeras sa početkom u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR u okviru programa Modul Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS bit će prikazani kratki filmovi Jasmile Žbanić i Danisa Tanovića. Filmovi Jasmile Žbanić "Slike sa ugla", "After, after" i "Participation, art for the world" te film Danisa Tanovića "Prtljag" inspirirani su ratom u Bosni i Hercegovini i iz različitih uglova pokušavaju osvijetliti posljedice koje je ostavio pojedinačno na svakog od nas.
"Slike sa ugla"

Bilja je teško ranjena 1992. u Sarajevu. Francuski fotograf ju je slikao dok je ležala krvareći i očajno molila pomoć: snimak Biljinog ranjavanja ga je učinio slavnim. Film prati potragu za Biljom i rekonstruira trenutak kada je vijest postala važnija od života.
Trajanje: 32 minuta

"After After"


Belma Katica (7) je dvije i po godine rata preživjela na teritoriji Istočne Bosne okupiranoj od strane srpske vojske. Traumatizirana i nijema, dolazi u Sarajevo i pokušava se uklopiti u okolinu.
Trajanje: 16 minuta

"Participation, art for the world"

Režija: Jasmila Žbanić
Trajanje: 3 minute

Prtljag

Kratki film "Prtljag" je priča o Amiru, koji se nakon što je bio u inostranstvu dugi niz godina vraća u Bosnu i Hercegovinu kako bi se pobrinuo za posmrtne ostatke svojih roditelja. Oni su ubijeni u ratu, ali njihova tijela još uvijek nisu pronađena. Amir odlučuje da posjeti i svoje rodno mjesto. Tamo, pored uništene kuće pronalazi i zaboravljenog prijatelja, kao i one koje znaju o njemu više nego on sam.

Više o Modulu Memorije možete pronaći ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: