Kultura
0

Kraljevski muzički koledž iz Štokholma donirao klavire i pijanina

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić uručio je danas šest klavira i osam pijanina predstavnicima sarajevskih škola i socijalnih ustanova.

Kraljevski muzički koledž iz Štokholma donirao je te muzičke instrumente Gradu Sarajevu na inicijativu gradskog vijećnika Faruka Sijarića.

Klavire su dobili Osnovna muzička škola “Mladen Pozajić”, OŠ “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”, OŠ “Grbavica II”, OŠ “Al Walidein Gazzaz”, Dom mladih Skenderija i Centar za slijepu i slabovidnu djecu, a pijanine OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, OŠ “Pofalići”, OŠ “Dobroševići”, OŠ “Vrhbosna”, Centar “Vladimir Nazor”, Zavod “Mjedenica” i Općina Goražde.

“Kraljevski muzički koledž iz Štokholma učestvuje u kulturnom razvoju Programa za razvoj i popularisanje muzičke umjetnosti, a zajedno u suradnji s Muzičkom akademijom u Sarajevu. U okviru tog programa donirano je ovih šest klavira i osam pijanina”, kazao je dogradonačelnik Jurišić.

On je naglasio da je ova donacija došla u prave ruke i da se nada da će djeca imati najveću korist od ovih instrumenata.

“Nadam se da će naša djeca znati da iskoriste ove instrumente u pravom smislu, jer jedan od ljepših osjećaja je osjećaj za muziku i ljubav prema muzici”, kazao je Jurišić.