{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Krajnje je vrijeme da se ujedine umjetnici i kulturni radnici"

F
16.5.2009. u 12:24
0
0
"Krajnje je vrijeme da se ujedine umjetnici i kulturni radnici"
0
"Krajnje je vrijeme da se ujedine umjetnici i kulturni radnici"
Foto: Sarajevo-x.com
Krajnje je vrijeme da se umjetnici, kulturni i javni radnici države BiH ujedine na temeljima "Strategije kulturne politike BiH", jedinog dokumenta koji je Vijeće ministara BiH usvojilo kao platformu i zajednički imenitelj reforme i razvoja kulture u državi BiH, saopćeno je u subotu iz Kulturnog foruma BiH nakon sjednice Inicijativnog odbora Regionalnog kulturnog foruma sjeveroistočna BiH.
Na toj osnovi došlo je do formiranja "Kulturnog foruma BiH", koji je sačinio i usvojio "Deklaraciju 2009.", čija osnovna intencija je da se u svijesti vladajućih elita, koji odlučuju o sudbini svega, pa i kulture, promijeni percepcija i shvatanje kulture kao potrošnje te da kultura postane razvojna investicija od posebnog društvenog interesa.

Tretiranje kulture kao "potrošnje, koju kontinuirano treba smanjivati, pogotovo u vremenu krize koju je uzrokovala recesija u BiH", upravo onemogućava bilo kakav razvoj u ovoj oblasti, kao i primjenu "Strategije kuturne politike BiH" i njenu inplementaciju.

Takav odnos prema kulturi doveo je dotle da su financijska budžetska sredstva za rad javnih ustanova i grantovi za projekte pojedinaca, udruženja i organizacija u ovoj oblasti u 2009. godini znatno smanjena, bez ikakvog kriterija neovisno o kojem se nivou vlasti radi, ističe se u saopćenju.

To je dovelo i dotle da se osnivači pojedinih javnih ustanova i institucija kulture počinju odricati institucija koje su osnovali, prebacujući odgovornost za njihovo financiranje s jednog nivoa vlasti na drugi, kao što je slučaj u aktualnoj situaciji u Mostaru s Javnim ustanovama od posebnog društvenog interesa kakve su Narodno pozorište Mostar i Hrvatsko narodno kazalište Mostar, gdje se HNK i Grad Mostar ne mogu dogovoriti o tome kome ove dvije institucije pripadaju, navodi se u saopćenju.

U saopćenju Kulturnog foruma BiH navodi se i sličan slučaj s Nacionalnom bibliotekon BiH, Zemaljskim muzejom, Operom, Baletom i sinfonijskim orkestrom Narodnog pozorišta u Sarajevu i drugdje, gdje se entiteti, kantoni, gradovi i općine ne mogu dogovoriti ni o čemu, a kamoli o kulturi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: