Petak i subota
56

Kraj sedmice u Sarajevskom ratnom teatru uz dvije sjajne predstave

L. K.
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a publika će u petak i subotu imati priliku pogledati dvije sjajne predstave: "Bio je lijep i sunčan dan" i "Majka ili sve lutke idu u raj".

Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" nastala je prema zapisu i sjećanjima Sarajki i Sarajlija na 2. maj 1992. godine. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima. Da li su sjećanja činjenice ili fikcija? Mogu li ona sačuvati istinu? Šta ne smijemo zaboraviti? Tragajući za odgovorima, predstava "Bio je lijep i sunčan dan" ponovo je na repertoaru SARTR-a.

U predstavi Igraju: Ana Mia Karić, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Dženana Džanić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

A u subotu, 15. februara, na repertoaru je predstava "Majka ili sve lutke idu u raj" autorice Nedžme Čizmo, a u režiji Dubravke Zrnčić – Kulenović.

U predstavi učestvuju: Belma Lizde Kurt, Aneta Grabovac, Jasminka Požek – Božuta i Kaća Hadžifejzović.

"Uvijek društveno angažovan, spreman na istraživački postupak tokom rada na predstavi i otvoren prema stvaralaštvu mladih umjetnika, SARTR se profilirao u takav teatar koji se suprotstavlja stereotipima i igranju 'na sigurnu kartu'. S toga, opredjeljenje da se postavi dramski tekst 'Majka ili sve lutke idu u raj', mlade autorice Nedžme Čizmo, apsolventice na Odsjeku dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti, umjetnička je provokacija teatru, glumcima i autorima i, nadamo se, publici. Tematski, tekst nas vodi u otkrivanje odnosa unutar jedne porodice i ukazuje na Munchausenov sindrom, često prisutan, ali teško dijagnosticiran, sa snažnim emotivnim poremećajem. Osoba sa ovim sindromom izaziva ili glumi fizičke i psihičke tegobe zbog izazivanja pažnje, priznanja i sućuti bilo u porodici ili u društvu. Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre, sada već tridesetogodišnjakinje, koje, zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva, žive gradeći svoj svijet od lutaka", objasnila je rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović.

Cijena ulaznica iznosi 10 KM, a rezervacije se mogu obaviti pozivom na brojeve 033 664 070, 061 022 874 ili slanjem poruke u inbox Facebook stranice SARTR-a. Omogućen je popust za studente i penzionere.