Kultura
45

Kraj još jedne filmske bajke: Dodjelom nagrada večeras se zatvara 21. SFF

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dodjelom nagrada večeras će na svečanosti u Narodnom pozorištu biti spuštena zavjesa na 21. izdanje ovogodišnje najveće regionalne filmske smotre - Sarajevo Film Festivala.

Devetodnevna filmska čarolija ponudila je ljubiteljima sedme umjetnosti 259 ostvarenja iz 57 zemalja, prikazanih u okviru 18 programa.

U okviru Takmičarskog programa igranog filma bit će dodijeljeno Srce Sarajeva za najbolji film, najbolju glumicu i najboljeg glumca te Specijalna nagrada žirija.

Srce Sarajeva za najbolji film bit će dodijeljeno i za Takmičarski program - kratki film, a u okviru programa Takmičarski program dokumentarni film Srce Sarajeva za najbolji film i Specijalna nagrada žirija.

Tu su i partnerske nagrade - Nagrada za ljudska prava koja se dodjeljuje za najbolji film iz Takmičarskog programa dokumentarnog filma koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Potom nagrada EDN Talent Grant, ustanovljen kroz saradnju Sarajevo Film Festivala i Evropske dokumentarističke mreže u svrhu podrške talentovanim autorima dokumentarnog filma iz regije.

Međunarodna konfederacija umjetničkih kina CICAE nagrađuje film u selekciji Takmičarskog programa igranog filma. Nagrađeni film će dobiti posebnu podršku CICAE kada je u pitanju pomoć kod distribucije, prikazivanja filma i dopiranja do publike.

Cineuropa nagradu dodjeljuje Cineuropa portal posvećen evropskoj kinematografiji i njenim stvaraocima i to filmu koji, osim što neposredno posjeduje umjetničke kvalitete, također promovira ideje evropskog dijaloga i integracije.

Također, na svečanosti u Narodnom pozorištu bit će proglašena i nominacija sarajevskog kandidata za Evropsku filmsku nagradu 2015. za kratki film. Pobjednik ulazi u konkurenciju za nagradu Evropske filmske akademije EFA za najbolji kratki film.

Ujedno, bit će dodijeljena i Nagrada publike.

SFF