{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Kozara" i "Tjentište" kulturna dobra od izuzetnog značaja

F
25.6.2009. u 15:10
0
1
"Kozara" i "Tjentište" kulturna dobra od izuzetnog značaja
0
"Kozara" i "Tjentište" kulturna dobra od izuzetnog značaja
Vlada Republike Srpske donijela je danas odluke o utvrđivanju spomen-kompleksa "Kozara na Mrakovici" i spomen-kompleksa "Tjentište" kulturnim dobrima od izuzetnog značaja.
Ovim odlukama ti spomen-kompleksi se utvrđuju kulturnim dobrima od izuzetnog značaja, njihove granice zaštićene okoline s ukupnom površinom i mjere zaštite u vezi sa čuvanjem, održavanjem i korišćenjem kulturnog dobra i njihove okoline, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Spomen-kompleks "Kozara na Mrakovici“ čine centralni spomenik i memorijalni zid, s pristupnim stepeništem i platoom, dokumentarni muzej i biste narodnih heroja: Mladena Stojanovića, Josipa Mažara Šoše, Esada Midžića i Skendera Kulenovića. Spomen-kompleks "Kozara na Mrakovici“ nalazi se u sastavu Nacionalnog parka "Kozara“, sa sjedištem u Prijedoru.

Spomen-kompleks "Tjentište“ čine: spomenik Bitke na Sutjesci, spomen-kuća i spomen-kosturnica te pojedinačna spomen-obilježja: Savin grob i Ljubin grob. Spomen-kompleks nalazi se u sastavu Nacionalnog parka "Sutjeska“, sa sjedištem na Tjentištu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: