SFF
0

Kornél Mundruczó predsjednik žirija za takmičarski program

FENA
Kornél Mundruczó
Kornél Mundruczó
Ovogodišnji predsjednik žirija za Takmičarski program - igrani film Sarajevo Film Festivala (SFF) bit će istaknuti mađarski reditelj Kornél Mundruczó.

Mundruczó je rođen 1975. godine. Pripada grupi mladih, progresivnih mađarskih reditelja za koje kritika često kaže da su pokretači novog vala u mađarskoj, ali i evropskoj kinematografiji, saopćeno je iz Pres-službe SFF-a.

Nakon četiri dugometražna i pet kratkih filmova, od koji je većina premijere doživjela na najprestižnijim i najznačajnijim svjetskim festivalima, te osvojili brojne nagrade, Mundrucza s pravom svrstavaju u red renomiranih evropskih filmskih autora.

Njegov prvi dugometražni film bio je "Pleasant days" koji je nagrađen Srebrnim leopardom na filmskom festivalu u Locarnu 2002.

Mundruzóv naredni film "Johanna" premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu u okviru programa Un Certain Regard 2005. Slijedi film "Delta" 2008. koji je uvršten u zvaničnu takmičarsku selekciju kanskog festivala iste godine, gdje je i nagrađen Fipresci nagradom. Ovaj film nagrađen je i Don Quijote nagradom na Cottbus Film Festivalu 2008., CICAE nagradom na 14. Sarajevo Film Festivalu 2008., nagradom Golden Reel for Best Film na 39. Hungarian Film Week 2008., Gene Moskowitz nagradom za najbolji igrani film u izboru inostrane kritike.

Mundruczóv film "Tender son-the Frankestein projekt", također je uvršten u takmičarsku selekciju Cannes Film Festivala 2010., a nagrađen je Specijalnom nagradom žirija 16. Sarajevo Film Festivala 2010., kao i Specijalnom nagradom žirija i nagradom Best director of photography na Sevilla Film Festivalu. Istu nagradu ovaj film osvojio je i na 42. Hungarian Film Week.

Kratki filmovi Kornela Mundrucza jednako su uspješni.

Kornél Mundruczó član je Evropske filmske akademije od 2004.

Osim filmskom režijom Mundruczó se aktivno bavi i pozorištem gdje je jednako uspješan kao i u filmu. Na pozorišnim daskama režira od 2003. godine. Njegove predstave igraju u teatrima u Mađarskoj ali i diljem svijeta, te osvajaju nagrade na brojnim svjetskim teatarskim festivalima.