Kultura
0

"Kopenhagen" u režiji Nermina Hamzagića nova premijera East West Centra

FENA
Predstava Michaela Frayna "Kopenhagen" u režiji Nermina Hamzagića bit će izvedena u dvije premijerne večeri. Premijera "Bohr" bit će održana 25. a premijera "Heisenberg" 26. aprila, saopćio je East West Center.

Predstava se igra u dramatičnom ambijentu zapuštenog Spomen-parka Vraca. Reprize će biti održane 27., 28. i 29. aprila.

Drama "Kopenhagen", Michela Frayna, angažiranog bitanskog pisca, govori o dvojici prijatelja, velikih umova XX stoljeća koji se nađu na suprotnim stranama u ratu.

"Niels Bohr i Werner Heizenberg, profesor i student, najveći naučnici u atomskoj fizici, bili su uključeni u izradu atomske bombe, prvi na strani saveznika, drugi na strani nacista. Njihova desetominutna šetnja u Kopenhagenu, 1941.godine, poslije koje se dvojica najboljih prijatelja zauvijek razišla, ostala je velika povijesna misterija koja postaje metaforom naših neizvjesnih egzistencija", navodi se.

"Kopenhagen" je s velikim uspjehom igrao gotovoo 400 puta u Nacionalnom teatru u Londonu i također je imao ogroman uspjeh na Broadwayu. Ovo je praizvedba “Kopenhagena” u BiH.

U predstavi igraju Amar Selimović, Damir Markovina i Sabina Bambur. Senografi su Amir Vuk Zec iNewWay Team. Kostimografi su članice dizajnerskog tria Kao Pao Shu, muziku je odabrao Edin Zubčević, dizajneri su Goran Lizdek i Bojan Hadžihalilović. Producent predstave je Haris Pašović, a izvršni producent Ismar Hadžiabdić.

"Jednoj predstavi može prisustovati samo 100 gledalaca i zbog toga se igraju dvije premijere, a karte se mogu rezervirati na telefon 033 445 167", navodi se u saopćenju.