Kultura
111

Kontroverzna Frljićeva predstava dobitnica nagrade "Hrabri novi svijet" magazina Dani

Klix.ba
Đorđe Krajišnik, novinar magazina BH Dani (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Đorđe Krajišnik, novinar magazina BH Dani (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na ovogodišnjem 56. Festivalu MESS kontroverzna predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" hrvatskog reditelja Olivera Frljića dobitnica je nagrade "Hrabri novi svijet" magazina Dani.

"Ovu nagradu želim posvetiti i sarajevskoj publici koja je uprkos institucionalnim preprekama učinila da ova predstava bude javna", rekao je Đorđe Krajišnik, novinar magazina Dani.

Podsjećamo, predstava se našla u centru pažnje pojedinih medija nakon što je HKD Napredak zatražio njenu zabranu zbog navodnog vrijeđanja vjernika. Također, pritisku su doprinijeli kardinal vrhbosanski Vinko Puljić te pojedine nevladine organizacije.

Ipak, uprkos brojnim kontroverzama predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" reditelja Olivera Frljića sinoć je premijerno odigrana u Narodnom pozorištu Sarajevo, a prve reakcije publike na "spornu" predstavu su uglavnom pozitivne.

Autori predstave ranije su osudili naslove u kojima se navodi da je predstava nasilje nad vjernicima i njihovim svetinjama, kao i optužbe za bogohuljenje i govor mržnje.