{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konrad Becker u Mediacentru

1.10.2003. u 11:35
0
0
Konrad Becker u Mediacentru
0
Konrad Becker u Mediacentru
Austrijski teoretičar, umjetnik i net aktivist Konrad Becker će u Mediacentru u Sarajevu u četvrtak održati zanimljiva predavanja na temu 'Informacijska tehnologija i kulturna inteligencija - Kultura i komunikacija kao instrument socijalne kontrole'.
Predavanja će se održati u četvrtak, 2. oktobra u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Aktualni razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT - Information and Communication Technologies), kao i kompjuterizovane biotehnologije, izazvat će dalekosežne posljedice na polju političkih, kulturnih i društvenih odnosa. Kako se naša društva pretvaraju u društva zasnovana na znanju, to znanje postaje sve značajniji faktor moći. Stoga neujednačena distribucija znanja izrasta u ozbiljan izazov društvenoj pravdi i radja nove vrste konflikata.

Potpune i pouzdane informacije osnov su svake valjane odluke. Ipak, veliki dijelovi društva i mnogi donosioci odluka još uvijek nisu dovoljno upoznati s implikacijama informacijskih i komunikacijskih tehnologija, i nisu dobro pripremljeni za učešće u jednoj široj demokratskoj debati. Zato je u interesu najšire javnosti da se osnova ove promjene učini dostupnima svima. Predavanje austrijskog teoretičara, umjetnika i net aktiviste Konrada Beckera u Mediacentru Sarajevo pokušat će osvijetliti neke od ovih kontradikcija.

Konrad Becker je osnivač i direktor instituta za kulturu novih tehnologija Public Net Base/ t0 u Beču, direktor centra za nove komunikacione tehnologije posvećenog kulturi i mladoj populaciji. Producent je izložbe world-information.org, internacionalnog projekta koji na popularan način prikazuje hronološki razvoj novih medija i tehnologija.

Konrad Becker je aktivan u polju elektronskih medija kao umjetnik, pisac, kustos, producent i organizator velikog broja intermedijalnih izložbi, medjunarodnih festivala, TV emisija i teorijskih tekstova.

Također je član je različitih odbora i komiteta za promociju ICT-a i kulturu novih medija pri UNESCO-u, Upravi grada Beča, Evropskoj uniji, itd... Radio je i kao konsultant austrijskog ministarstva za kulturu i javnu administraciju.

Program predavanja pod nazivom 'Kultura novih medija' organiziraju Kolektiv booking i NGO 'Košnica' uz podršku Pro Helvetie.

Public Netbase Media~Space!
Institut za kulturu novih tehnologija/ t0

Osnovan je 1995. od strane Konrada Beckera i Francisca de Sousa Webber u bečkom Museumsquarter kao neprofitni internet provider i platforma koristenje informacija komunikacijskih tehnologija.
Public Netbase organizira izložbe, kulturne dogadjaje, simpozije i workshope. Od 1998, ovaj program je privukao više od 75 hiljada posjetilaca. Institut za net kulturu obezbijedio je email accounte, prostor na webu, opremu za projekte i tehničku podršku i iskustvo za više od 1200 umjetnika, kulturnih radnika, studenata, projekt grupa i inicijativa, dajući im na taj način priliku da aktivno učestvuju u oblikovanju World Wide Weba i globalnih struktura podataka.

Svojim WWW-serverom koji ima više od 1,7 miliona posjeta mjesečno, kao i sa velikim brojem workshopa, kurseva i edukativnih dogadjaja za širu publiku, Public Netbase kontinuirano učestvuje u evoluciji žive internet scene naglašavajuci važnost svjesnosti o implikacijma novih komunikacija i informativnih tehnologija.

Kao jedna od ključnih tačaka evropske i medjunarodne umjetničke scene, kulture, medijskih mreža, bečki institut za net kulturu pokušava da razvije razumijevanje velikog broja mogućnosti i potencijala novih komunikacijskih medija, ali takodje da se kritički osvrne na društvo koje je iznimno determiniran tehnologijom.

www.t0.or.at

world-information.org

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: