{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konkurs za nagradu "Zvono" za mlade likovne umjetnike

F
2.4.2009. u 17:00
0
0
Konkurs za nagradu "Zvono" za mlade likovne umjetnike
0
Konkurs za nagradu "Zvono" za mlade likovne umjetnike
Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo, u saradnji s Foundation for Civil Society i Thrust for Mutual Understanding iz New Yorka, osnovao je godišnju nagradu za likovne umjetnike do 35 godina "Zvono".
Naziv nagrade simbolički i vrijednosno označava i njen smisao. Nagrada nosi ime po ličnosti ili umjetničkoj pojavi važnoj za razvoj i historiju moderne/savremene umjetnosti u deset zemalja srednje i jugozapadne Evrope u kojima se nagrada dodjeljuje.

Nagrada za mlade likovne umjetnike BiH dobila je ime po grupi "Zvono" (Aleksandar Bukvić, Sadko Hadžihasanović, Narcis Kantardžić, Sead Čizmić, Biljana Gavranović i Kemal Hadžić), osnovanoj 1982. godine u Sarajevu. Aktivnost grupe "Zvono" predstavlja najradikalnije ponašanje na likovnoj sceni Bosne i Hercegovine do početka rata 1992.

Cilj nagrade je pružiti podršku mladim stvaraocima, olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih s položaja marginalne prema središnoj ulozi u društvu, putem stvaranja pozitivnog konteksta oko mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identificirati.

Kandidati mogu biti likovni umjetnici do 35 godina starosti, državljani BiH. U obzir dolaze djela s područja slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacije, fotografije, videa, novih medija i performansa.

Nagrada se dodjeljuje za kvalitet i inovativnost, za umjetnička djela nastala tokom 2008./09.

Žiri će odabrati, između predloženih i na konkurs pristiglih prijava, četiri finalista/finalistkinje koji će biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi u Muzeju savremene umjetnosti u Banjoj Luci, gdje će se proglasiti dobitnik/dobitnica nagrade.

Nagrada "Zvono"dodjeljuje se jednom umjetniku.

Nagrada se sastoji od šestonedjeljnog boravka u New Yorku i samostalne izložbe u Sarajevu u Umjetničkoj galeriji BiH, nakon povratka nagrađenog/nagrađene iz SAD-a.

Rok prijave na konkurs je 1. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: