Kultura
0

Konkurs za Bijenale od 15. januara do 30. marta

FENA
Predsjednik Međunarodne asocijacije Bijenala mladih Mediterana i Evrope Ibrahim Spahić danas je saopćio da će se konkurs za Bijenale, koje će biti održano u Aleksandriji, od 25. oktobra do 4. novembra 2007. godine u organizaciji biblioteke Aleksandrije, guvernera Aleksandrije i Vlade Ujedinjene arapske Republike Egipat, biti raspisan od 15. januara do 30. marta 2007.

Ovaj poziv upućuje Izvršni komitet iz Aleksandrije svim umjetnicima iz 48 zemalja, Afrike, Azije i Evrope uključujući sve zemlje EU.

Nakon Barcelone, Bolonje, Valensije, Marseja, Lisabona, Torina, Rima, Atene, Sarajeva i Napulja, u Aleksandriji će se prvi put održati Bijenale koje će omogućiti da se pod temom „Kairos“ okupi više od 1.000 umjetnika.

Formiran je i specijalni komitet koji će raditi na selekciji i programiranju Bijenala za 2007. godinu u kojem se nalaze najuglednije ličnosti iz svijeta umjetnosti, a posljednjih decenija predstavljaju i najznačajnije institucije ili su umjetnici koji imaju svjetski prestiž.

Svako do njih će uputiti poziv u svim oblastima umjetnosti mladima do 35 godina da se kandiduju za ovo 13. po redu Bijenale mladih umjetnika Mediterana i Evrope.

Ova manifestacija ujedno će biti u 2007. i najveći svjetski događaj umjetnosti i zajedno sa svim drugim velikim događajima kao što su Bijenale u Veneciji i dr.

Umjetnici iz BiH mogu se javiti na adresu Međunarodnog centra za mi r- Festival Sarajevo Sarajevska zima.