{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Konjičko drvorezbarstvo uvršteno na listu kulturne baštine UNESCO-a

Klix.ba
6.12.2017. u 12:33
460
23
Konjičko drvorezbarstvo uvršteno na listu kulturne baštine UNESCO-a
460
Konjičko drvorezbarstvo uvršteno na listu kulturne baštine UNESCO-a
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komitet za očuvanje nematerijalne kulturne baštine jučer je na svom 12. zasjedanju u Južnoj Koreji uvrstio Konjičko drvorezbarstvo na Reprezentativnu listu nematerijalne kulture baštine čovječanstva UNESCO-a.
"Upis Konjičkog drvorezbarstva na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine od izuzetnog je značaja za Bosnu i Hercegovinu i kao takav daje poticaj daljnjim aktivnostima na očuvanju bogate nematerijalne kulturne baštine naše zemlje te pokazuje našu snažnu posvećenost implementaciji UNESCO-ove konvencije iz 2003. godine o očuvanju nematerijalne kulturne baštine", rekao je ovim povodom ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Drvorezbarstvo je umjetnički zanat s dugom tradicijom u općini Konjic. Drvene rezbarije koje uključuju namještaj, sofisticirane enterijere i male dekorativne predmete ističu se svojim prepoznatljivim ručno rezbarenim motivima i ukupnim vizuelnim identitetom. Rezbarenje je sastavni dio kulture lokalne zajednice, mjera ljepote i ugodnosti kućnog enterijera i tradicija koja stvara osjećaj zajednice i pripadnosti. To je također ekonomski održiv, društveno inkluzivan i ekološki održiv zanat kojim se bave različite etničke grupe i koji služi i kao instrument dijaloga i saradnje. Zanat je široko rasprostranjen među stanovnicima Konjica, a vlasnici porodičnih radionica za rezbarenje drveta su najodgovorniji za očuvanje elementa, obučavanje učenika drvoprerađivača i popularizaciju zanata.

Proces nominacije Konjičkog drvorezbarstva započet je još 2014. godine, u saradnji Federalnog ministrastva kulture i sporta i lokalne zajednice u Konjicu koja baštini ovaj element.

Konjičko drvorezbarstvo je drugi element nematerijalne baštine iz Bosne i Hercegovine koji je, nakon Zmijanjskog veza, uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: