Kultura
0

Konjic: Otvoreni "Dani Zuke Džumhura"

FENA
U utorak navečer su otvoreni "Dani Zuke Džumhura", kulturna manifestacija koju organizuje općina Konjic, a posvećena je sjećanju na djelo ovoga svestranog i najpoznatijeg Konjičanina.

«Dani» su otvoreni pjesmom vokalnog ansambla Rezonanca i promocijom knjige «Sjećanja bez reda» Hardina Horiona.

O knjizi ovoga mladog zeničkog književnika govorili su recenzenti Nakib Abdagić – Kiban i prof.dr. Željko Škuljević. Slijedila je «Noć Ive Andrića», o kojem je govorio prof.dr. Dejan Đuričković, a emitovan je i snimak emisije TV Beograd, u kojoj je Zuko Džumhur govorio o svojoj saradnji sa nobelovcem Andrićem.

«Dani Zuke Džumhura» nastavljaju se i danas izložbom slika u 13 sati i izložbom knjiga u 16 sati, dok će se u 17 sati održati «Zukina noć» pod nazivom «Rođen sam u znaku starinskog kantara».

Dodjela Međunarodne književne nagrade «Zuko Džumhur», za najbolju neobjavljenu knjigu priča, na programu je u 20 sati, a nagradu od 5.000 KM podijelit će Azra Mulović (rukopis «www.balkansevdah.ba») i Vehbija Ophođaš (rukopis «Vrijeme putovanja»).

Na konkurs je pristiglo 30 rukopisa, a najbolje je, većinom glasova, odabrao žiri, kojeg su sačinjavali Nura Bazdulj Hubijar – predsjednica, Željko Grahovac, Anila Gajević, Amel Suljević i Biljana Handžo.

Zulfikar Zuko Džumhur, pisac, slikar, scenarista, karikaturista, hodoljubac, objavio je više od 10.000 karikatura, napisao scenarije za tri igrana filma i za više kratkih filmova, uradio 35 scenografija za pozorište, a posljednjih 10 godina radio je za TV Sarajevo kao pisac scenarija i voditelj serije Hodoljublja.

Zuko Džumhur rođen je u Konjicu 24.9.1920. godine, umro je u Herceg Novom 27.11., a sahranjen u rodnom gradu 29.11.1989. godine.