Kultura
58

Konjic: "Juventa" oduševila publiku

FENA
Četvrtog dana Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine, konjičkoj publici predstavili su se Poetski teatar "Juventa" iz Sarajeva sa predstavom "Udarci i osmijeh", Mješovita srednja škola iz Ključa sa predstavom "Krug okrutnosti" i Prva gimnazija iz Sarajeva sa predstavom "Pad kuće Usher".

Četvrti festivalski dan završen je okruglim stolom na kojem su o predstavama razgovarali članovi žirija, voditelji grupa i glumci. Sve pohvale dobila je predstava "Udarci i osmijeh", koju je režirala Jasna Diklić.

Predstava govori o nasilju u porodici i zajednici, predrasudama i otuđenosti pojedinca.

"Predstava je precizna priča o trenutku u kojem živimo. Najdragocjeniji doprinos predstave je što obrađuje aktuelna životna pitanja mladih, koji nažalost nailaze na zatvorenost društva za njihove probleme", rekao je član žirija Hamica Nametak.

Danas, petog dana Festivala, na programu su predstave "Urnebesna tragedija" ( Srednja škola Zavidovići), "Ženski razgovori" (Kulturna scena Male stvari iz Trebinja) i "Sve mi diraj očevinu ne" (Gimnazija "Rizah Odžeković" iz Zavidovića).

Zatvaranje Festivala planirano je u subotu 28.aprila, a stručni žiri u sastavu Hamica Nametak, reditelj iz Mostara, Zorana Šuman, glumica iz Banje Luke, i Miroljub Mijatović, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene iz Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, dodijelit će nagrade u kategoriji školskih pozorišnih grupa i kategoriji pozorišta.