Kultura
0

Konjic: Godišnjica smrti Zulfikara Zuke Džumhura

FENA
Dvadeset sedmog novembra navršava se osamnaest godina od smrti Zufikara Zuke Džumhura (24.9.1920 -27.11.1989.).

Zulfikar Zuko Džumhur, pisac, slikar, scenarist, karikaturist, hodoljubac, ostavio je iza sebe 10 knjiga, više od 10.000 karikatura, napisao je scenarije za tri igrana filma i za više kratkih filmova, uradio 35 scenografija za pozorište, a posljednjih 10 godina radio je u TV Sarajevo kao pisac scenarija i voditelj serije Hodoljublja.

Zulfikar Zuko Džumhur, velikan bosanskog duha, rođen je u Konjicu 24.septembra 1920. godine, umro je u Herceg-Novom 27.novembra, a sahranjen u rodnom gradu 29. novembra1989. godine.

«Nisam ni nesavremen, ni nemoderan, pokušavam i uspijevam da volim vrijeme i adete u kojima trajem i duram, i koje je i jedino moje vrijeme, moji trenuci, moji dani, moje godine i moj dragi vakat», rekao je jednom Zuko, veliki i vedri humanist, čuvar baštine, plemeniti čovjek kome cijeli svijet bješe domovina, a ljudski rod njegova porodica. Zato je Zuko, hodoljubac historijskih prostranstava, bio jedan na dunjaluku, kako kažu Konjičani.

Učesnici i ovogodišnjih susreta «Dani Zuke Džumhura» 30. i 31.novembra, koje organizuje Općina Konjic, podsjetili su na Zukinu svestranost, jednostavnost, ironično-satirični diskurs prema životu, na njegove crteže i priče koje se dopunjavaju i čine osobenost ovoga umjetnika.

Zuko je s TV i filmskom kamerom obišao sve strane svijeta te sa neviđenom jednostavnošću rušio sve granice i približavao čudesni svijet Maroka, Alžira, Espanje, Bagdada, Teherana, Beča, Osla, Praga, Ohrida, Počitelja, pored ostalog, rekli su Enver Enko Mehmedbašić, Edhem Badžak, Željko Grahovac, Senadin Begtašević, Adin Hebib i drugi učesnici susreta.