{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencije Branke Šarančić

S
Sarajevo-X
14.10.2004. u 11:25
0
0
Konferencije Branke Šarančić
0
Konferencije Branke Šarančić
Francuski kulturni centar André Malraux i Francuski institut u Bosni i Hercegovini pozivaju Vas da prisustvujete konferencijama Branke Šarančić. Tema: Marcel Proust i Ivo Andrić: književno stvaranje kao traganje za identitetom.
Polazeći od djela Marcela Prousta i Ive Andrića, izlaganje Branke Šarančić ima za cilj šire razmatranje uloge književnosti u stvaranju simboličkih obrazaca na kojima se temelje predstave o kolektivnoj pripadnosti i nacionalnom identitetu. Začuđujuća sličnost koja postoji između teorijskih pozicija dvaju pisaca, kao i jedinstveno mjesto koje njihova djela zauzimaju u književnim historijama njihovih zemalja, ne mogu biti pripisani pukoj analogiji.

Utoliko više što kompleksna romaneskna filozofija na kojoj počivaju Potraga za izgubljenim vremenom i Na Drini ćuprija prevazilazi okvire isključivo estetičkog i isključivo ideološkog interpretativnog modela. Baš zato što pomjeraju ustaljene granice između domena filozofije, književnosti i politike, Proust i Andrić uspijevaju da na vrlo originalan način mobiliziraju simbolički potencijal sadržan u kolektivnoj prošlosti. Ova dva autora iznalaze potpuno nova ideološka rješenja na planu književnog stvaranja, kao i na planu iskazivanja nacionalnog identiteta.

Konferencije će voditi Branka Šarančić, doktor književnih znanosti, rođena 1968. godine u Sarajevu, predavač na Nacionalnom institutu za orijentalne jezike i civilizacije (INALCO) u Parizu. Autor je članaka Otomansko carstvo Ive Andrića: u potrazi za izgubljenom historijom i Nacionalni identiteti srednje Evrope, teme, mitovi, simboli.

Raspored održavanja konferencija:

Utorak, 19. oktobar u 18:00
Amfiteatar Filozofskog fakulteta, Sarajevo

Srijeda, 20. oktobar u 18:00
Pozorišna zgrada Travnik

Četvrtak, 21. oktobar u 18:00
Narodna i univerzitetska biblioteka Banja Luka

Petak, 22. oktobar u 18:00
Gradska biblioteka Tuzla

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: