{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija "Stanje institucionalne kulture u BiH"

S
29.5.2011. u 12:45
0
4
Konferencija "Stanje institucionalne kulture u BiH"
0
Konferencija "Stanje institucionalne kulture u BiH"
Dino Mustafić (Foto: Arhiv)
Na inicijativu i u organizaciji Međunarodnog teatarskog festivala MESS u utorak 31. maja, 2011. u Sarajevu, u prostorijama Collegium Artisticuma sa početkom u 11 sati, održat će se konferencija “Stanje institucionalne kulture u BiH”. Cilj konferencije je da kroz diskusiju i dijalog najodgovornijih ljudi koji vode kulturne institucije predloži zaključke koje će uputiti svim nadležnim nivoima vlasti kao početak kulturne akcije i inicijative za evropske standarde i procese integracije bosanskohercegovačkog kulturnog prostora u evropsko društvo.
“Uznemiravajuća i zabrinjavajuća je činjenica da se upravo ta oblast sankcionira na neshvatljiv način u budžetima za kulturu i time dovodi u pitanje opstanak kulturnih institucija koje imaju svoj vijek trajanja po 50, 60 i preko 100 godina postojanja.“, stoji u pozivnom pismu koje je učesnicima uputio Dino Mustafić, direktor MESSa.

"Krajnje je neumjesno i neodrživo reducirati budžet programskih sadržaja kulturnim institucijama koji čine tradiciju i historiju naše zemlje, čiji programi (predstave, koncerti, izložbe, promocije, festivali) posjeti na desetine hiljada domaće i strane publike, koji kreiraju pozitivnu atmosferu i daju nam atribut civilizovane i bogate kulturne sredine.”, zaključio je Mustafić.

Na konferenciji će učestovati najrelevantniji i najodgovorniji akteri kulturne scene u BiH, razgovarat će se i o statusu kulture u kontekstu evropskih intehgracija. Uvodničari Konferencije će biti pored Dine Mustafića, Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta RS, Gradimir Gojer, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Strajo Krsmanović, direktor Collegium Artisticuma, Zlatko Topčić, direktor Kamernog Teatra 55, Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja i mnogi drugi.

Konferenciju će otvoriti Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: