{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija "Srbija i Bosna i Hercegovina - juče, danas, sutra"

S
5.5.2011. u 10:01
0
0
Konferencija "Srbija i Bosna i Hercegovina - juče, danas, sutra"
0
Konferencija "Srbija i Bosna i Hercegovina - juče, danas, sutra"
U okviru festivala "Dani Sarajeva" u Beogradu danas u Domu omladine održat će se konferencija pod nazivom "Srbija i Bosna i Hercegovina - juče, danas, sutra", koja predstavlja centralno dešavanje petog festivala.
Neizostavan dio programa festivala svake godine predstavljaju debate na kojima se otvaraju pitanja zajedničke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kako Srbije i Bosne i Hercegovine, tako i regiona. Istaknuti ljudi iz svijeta politike, pravosuđa, medija i akademskih krugova i ove godine razgovarat će o problemima koji opterećuju dva društva i razmotriti moguća rješenja za izgradnju povjerenja i dobrosusjedskih odnosa između država.

"Političke debate su značajan elemenat festivala i podsećanje zašto smo 2007. godine počeli organizaciju festivala. Na konferenciji ćemo i ove godine pokušati da odslikamo odnose Beograda i Sarajeva juče, govorimo o onome što nas danas opterećuje i onome što nas čeka sutra, o tome da li su pred nama novi problemi ili već imamo neke mehanizme koje ćemo primeniti u uspostavljanju dobrosusedskih odnosa", kazala je Marija Mićić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji.

Konferencija će biti otvorena razgovorom o identitetima, o Jugoslavenima, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima u BiH, o tome šta konstituiše identitete danas na Balkanu i na koji način političke elite zloupotrebljavaju nacionalne identitete. Ovom panelu iz Bosne i Hercegovine prisustvovat će Zoran Ćatić, novinar, Nihad Kreševljaković, historičar i Igor Štiks, književnik. Ova debata će pokušati dati odgovor na pitanje kako da od Srba, Bošnjaka i Hrvata dođemo do Evropljana?

Drugi panel će govoriti o problemima u regionalnoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Srbije i slučajevima Ganić, Jurišić i Divjak. Šta je nama Dobrovoljačka? Kako na hapšenje državljana BiH po optužnicama iz Beograda gleda javnost u Srbiji a kako u BiH? Predstavnici Bosne i Hercegovine na ovoj panelu su Maja Kapetanović, pravna savjetnica predsjednice Suda BiH, Munib Halilović, pomoćnik državnog tužioca BiH i bosanskohercegovačka novinarka Dženana Karup-Druško.

Posljednji treći panel se tiče budućnosti dvije zemlje i postavlja pitanje o osnovama na kojim se može uspostaviti povjerenje i saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine u budućnosti, o značaju REKOM-a i eventualno i njegove uloge u ovom procesu.

Na posljednjoj sesiji bit će predstavljena kampanja za prikupljanje milion potpisa građana zemalja bivše Jugoslavije za podršku osnivanju komisije čiji bi zadatak bio da stvori platformu za glas svih žrtava rata devedesetih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: