Kultura
19

Koncertom zagrebačkih solista u petak se otvara BIMF

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Koncertom Zagrebačkih solista 15. juna će u Domu Oružanih snaga BiH biti otvoren 8. internacionalni muzički festival Bosna (BIMF).

Na ovom će koncertu biti zabilježena i svjetska premijera kompozicije "Čekanje i tišina" autorice Zemire Masleše, koja je i direktorica BIMF-a. Djelo je dio ciklusa "Trenuci tišine" gdje se svijet tišine dotiče iz raznih uglova i njenih aspekata, jer tišina istinski ne postoji u ljudskom životu niti u prirodi.

"Počašćena sam što će upravo Zagrebački solisti izvesti moje djelo, jer sam odrastala uz njihove koncerte", istaknula je Zemira Masleša na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Osim Zagrebačkih solista, 16. juna će biti održan i koncert violinistice Krassimira Yeliazkova-Jones iz Rumunije i pijanistice Yesim Alkaya Yener iz Republike Turske, dok će se 18. juna sarajevskoj publici koncertom predstaviti Stephen Porter iz SAD-a.

"I u ovom će festivalskom izdanju biti nastavljena briga za najmlađe koji će moći učestvovati na muzičkom kampu pod nazivom "Upoznaj me!", gdje ćemo ih učiti da koriste snagu vlastitog uma. Teme kampa bit će "Vidi mama - komponujem!", "Inovator, ne plagijator!" i "Bio jednom jedan čiko i zvao se Džon", kazala je ona.

Kao prateći sadržaj festivala bit će prikazana i virtuelna izložba o BIMF-u, koja će donijeti retrospektivni pregled svih umjetnika koji su učestvovali u prethodnim festivalskim izdanjima.

Festival je pomogao Grad Sarajevo te je ulaz na sve koncerte slobodan.