|

Koncertom sevdaha obilježen početak projekta "Sevdalinka i mladi"

Koncertom sevdaha obilježen početak projekta "Sevdalinka i mladi"
0
F
FENA
25.10.2007. u 13:55
0
komentara
0

dijeljenja
Koncertom sevdaha obilježen početak projekta "Sevdalinka i mladi"
Projekcijom dokumentarnog filma o Bošnjačkom institutu sevdaha te polusatnim koncertom članova ovog instituta s Omerom Pobrićem na čelu danas je u Bosanskom kulturnom centru svečano obilježen početak projekta "Sevdalinka i mladi" Mješovite srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva.
Cilj projekta koji će trajati šest mjeseci jeste približavanje omladine sevdalinci kao kulturno-historijskom naslijeđu BiH. Učenici ove škole će u okviru projekta učiti o sevdalinci posjetom Institutu sevdaha, obnovljenoj kući Alije Đerzeleza te KUD-a "Baščaršija".

"Veoma je bitno da u ovoj poplavi turbo-folka djeca dobiju priliku da nauče nešto o istinskim vrijednostima bh. tradicije. Pored sevdalinki, djeca će upoznati običaje, tradiciju i nošnje naroda u BiH", izjavio je za Fenu direktor Mješovite škole Jusuf Murtić.

Projekt "Sevdalinka i mladi" realizira se u okviru vannastavnih aktivnosti, a veliko finale doživjet će u maju 2008., kada će učesnici projekta izvesti predstavu inspiriranu sevdalinkom "Smrt braće Morića".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.