26. po redu
100

Koncertom Sarajevske filharmonije svečano otvorene tradicionalne Baščaršijske noći

I. B.
Koncertom Sarajevske filharmonije otvorene Baščaršijske noći (Foto: I. Š./Klix.ba)
Koncertom Sarajevske filharmonije otvorene Baščaršijske noći (Foto: I. Š./Klix.ba)
Večeras su svečano otvorene 26. po redu Baščaršijske noći, festival koji je tokom više od četvrt vijeka prerastao u jedan od najvećih ljetnih festivala kulture u BiH.

Svečano otvorenje večeras je tradicionalno upriličio koncert Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Ovim nastupom Sarajevska filharmonija, koja glasi za jednu od najstarijih institucija kulture u BiH osnovana još davne 1923. godine, završava ovogodišnju koncertnu sezonu 2021/2022.

Publika je uživala u melodijama orkestra koji je predvodila maestra Samra Gulamović. Također, publici se predstavio Isak Haračić, vođa sekcije violončela Sarajevske filharmonije, izvedbom Simfonije Concertante za violončelo i orkestar u e-molu i Simfonije br.1, op. 25, u D-duru "Klasična simfonija", Sergeja Prokofjeva.

Koncertom Sarajevske filharmonije otvorene Baščaršijske noći (Foto: I. Š./Klix.ba)
Koncertom Sarajevske filharmonije otvorene Baščaršijske noći (Foto: I. Š./Klix.ba)

Tokom Festivala Baščaršijske noći, građanima Sarajeva, gostima i stranim posjetiocima će se predstaviti izvođači iz velikog broja zemalja.

Imati će priliku učestvovati u zanimljivim kulturnim programima, na različitim lokalitetima u gradu, ali i širom Bosne i Hercegovine - Narodno pozorište Sarajevo, Plato iznad Trebevićke žičare, JU Bosanski kulturni centar KS, Gazi Husrev-begov Hanikah, Srebrenik - Stari grad (Gradina), Kompleks Panonskih jezera - Tuzla, Kozluk, Pozorišni trg - Susan Sontag, Centralna pozornica Vijećnica, Ljetna pozornica Ilidža, Avlija Svrzine kuće, Memorijalni kompleks Spomen-park Vraca, Galerija Mak, trgovi i ulice Sarajeva.

U sklopu programa učestvovati će izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, S. Makedonije, ali i Njemačke, Irana, Kanade i Turske.

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti (klasična, pop, rock i jazz muzika, pozorišne predstave, koncerti folklornih ansambala, te različiti muzičko-scenski programi), a na ovaj način doprinosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Sarajeva koju već punih 25 godine upotpunjuje.

Između ostalog, u okviru ovogodišnjih Baščaršijskih noći biće održana premijera predstave" Ljetopis o kralju Tvrtku" u režiji Dine Mustafića i u produkciji JU Bosanski kulturni centar KS i UG Scena.

Na Trebeviću će biti održan "Vidikovac Fest" na kojem će se 2. jula predstaviti grupe: Srklet, Foxy Head, Almas, Zoster i Zabranjeno Pušenje, dok će 3. jula nastupiti Stereo Banana, Elemental, Skroz i Brkovi.

Maja Milinković, kantautorica koja izvodi fado i sevdah muziku nastupiće 24. jula u BKC-u, itd.

Kompletan program Baščaršijskih noći možete pogledati na zvaničnoj stranici festivala.

Ulaz na sve programe, osim za predstavu "Ljetopis o kralju Tvrtku" i za koncert Maje Milinković, biti će slobodan.