{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koncertom Divanhane završena četvrta večer Slova Gorčina

8.8.2017. u 16:31
49
7
Koncertom Divanhane završena četvrta večer Slova Gorčina
49
I jučerašnji dan u Stocu protekao je u znaku manifestacije Slovo Gorčin i niza zanimljivih i interesantnih sadržaja.
Prvo je u 18:30 sati u prepunoj avliji Šarića kuće održana promocije knjige "Faulkner i Selimović su bili ovdje – modernizam, otuđenje i dezintegracija" Selme Raljević. Promotori su bili uvaženi univerzitetski profesori: Zvonimir Radeljković, Elbisa Ustamujić, Sanja Šoštarić te Dijana Hadžizukić.

Izdavač ove vrijedne knjige je bilo upravo Slovo Gorčina u saradnji sa Fakultetom humanističkiha nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Svi promotori su naglasili vrijednost ove studije koja među prvima u našoj nauci o književnosti komparira jednog američkog pisca, W. Faulknera, i jednog osanskohercegovačkog pisca, Mešu Selimovića. Naglašeno je da će u budućnosti u ovakvoj vrsti komparativnih istraživanja ova knjiga biti nezaobilazna literatura.

Nakon promocije je u 20 sati, također u Šarića kući, otvorena izložba ovogodišnjeg gosta slikara – Džeke Hodžića. Izložba je spoj književnosti i likovne umjetosti gdje slikar uz originalan rukopis pjesme paralelno gradi svoju umjetničku viziju i na taj način književno i likovno stvaraju jedinstven umjetnički izražaj. Izložbu pod naslovom "Slikana Antologija 40+" je svečano otvorio Faruk Dizdarević, historičar kulture i književnik, naglašavajući pri tome da ovakvu izložbu i ovakav rad nije napravio niko osim Džeke Hodžića.

Četvrta večer manifestacije "Slovo Gorčina" završena je koncertom Divanhane na Staroj tepi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: