Sedmodnevni program
49

Koncertom Divanhane završena četvrta večer Slova Gorčina

Klix.ba
I jučerašnji dan u Stocu protekao je u znaku manifestacije Slovo Gorčin i niza zanimljivih i interesantnih sadržaja.

Prvo je u 18:30 sati u prepunoj avliji Šarića kuće održana promocije knjige "Faulkner i Selimović su bili ovdje – modernizam, otuđenje i dezintegracija" Selme Raljević. Promotori su bili uvaženi univerzitetski profesori: Zvonimir Radeljković, Elbisa Ustamujić, Sanja Šoštarić te Dijana Hadžizukić.

Izdavač ove vrijedne knjige je bilo upravo Slovo Gorčina u saradnji sa Fakultetom humanističkiha nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Svi promotori su naglasili vrijednost ove studije koja među prvima u našoj nauci o književnosti komparira jednog američkog pisca, W. Faulknera, i jednog osanskohercegovačkog pisca, Mešu Selimovića. Naglašeno je da će u budućnosti u ovakvoj vrsti komparativnih istraživanja ova knjiga biti nezaobilazna literatura.

Nakon promocije je u 20 sati, također u Šarića kući, otvorena izložba ovogodišnjeg gosta slikara – Džeke Hodžića. Izložba je spoj književnosti i likovne umjetosti gdje slikar uz originalan rukopis pjesme paralelno gradi svoju umjetničku viziju i na taj način književno i likovno stvaraju jedinstven umjetnički izražaj. Izložbu pod naslovom "Slikana Antologija 40+" je svečano otvorio Faruk Dizdarević, historičar kulture i književnik, naglašavajući pri tome da ovakvu izložbu i ovakav rad nije napravio niko osim Džeke Hodžića.

Četvrta večer manifestacije "Slovo Gorčina" završena je koncertom Divanhane na Staroj tepi.