"Umjetnost zbližava ljude"
6

Koncertom benda "Velahavle" u Banjoj Luci završen Undiplomatic Art Festival MESS

Klix.ba
Sinoćnjim koncertom sarajevskog benda "Velahavle" u banjalučkom Domu omladine završen je Undiplomatic Art Festivala MESS. Festival je održan drugu godinu za redom uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH sa ciljem da razbija predrasude i stereotipe, te prevazilazi podjele i uspostavlja odnose među umjetnicima i umjetnicama.

Protekla dva vikenda Undiplomatic Art je Sarajevo i Banja Luku učinio mjestima angažovane kulturne razmjene.

"Sudeći po utiscima iz oba grada, ovaj projekat Festivala MESS je ponovo uspio u onome što zvanična politika osporava – iskreno, bez uvijanja, jezikom umjetnosti progovorio je o temama koje nisu popularne kako bi i među umjetnicima i među publikom uspostavio odnose zasnovane na razumijevanju i dokazao da su granice među nama samo administrativne prirode", navodi se u soapćenju MESS-a.

Uz pjesme sa novog albuma "What About Now", kao i hitove sa prvog albuma, "Velahavle" su se bez zadrške, iskreno i uz odličan sound predstavili banjalučkoj publici, što je naišlo na iznimno topao prijem.

"Zahvaljujući Festivalu MESS održali smo premijerni nastup pred publikom u Banjoj Luci i mislimo da je Undiplomatic Art sjajna prilika za umjetnike Sarajeva i Banje Luke da njihov rad vidi i čuje i druga publika i da uspostave nove, kvalitetne veze i sa kolegama", istakao je frontmen Velahavle Samir Hodović.

U okviru filmskog programa Undiplomatic Art na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci održane su projekcije mladih autora i autorice iz Sarajeva. Autor filma "Plavi viking" Ado Hasanović je mišljenja kako je sjajno što je upoznao banjalučke kolegice i kolege.

"Umjetnost je, a ne politika, ta koja može zbližiti ljude i uspostaviti veze među njima i ovim programom smo to dokazali", zaključio je Hasanović.

U petak naveče je u Gradskom pozorištu Jazavac odlično je primljena predstava Pozorišta mladih "Samo nek' ne puca" prema tekstu Emira Imamovića u režiji Dine Mustafića.

Prošlog vikenda u Sarajevu su se predstavili banjalučki umjetnici izložbom Centra za vizuelne komunikacije PROTOK "Mogu biti gadno strpljiv(a)", koncertom bendova "Važno obavještenje" i "Post Scriptum", filmskim programom i predstavom Gradskog pozorišta Jazavac "Tajni dnevnik Adrijana Mola" u režiji Ane Đorđević.

"Zadovoljan sam što smo i ove godine doprinijeli jačanju veza Banja Luke i Sarajeva i nadam se da će i zvanične institucije prepoznati važnost ovakvih inicijativa koju drugu godinu ne finansiramo budžetskim sredstvima", zaključio je Dino Mustafić, direktor Festivala MESS, ističući da su ovakvi programi prijeko potrebni u cijeloj zemlji.