Dani gitare u Tuzli
0

Koncerti u petak i subotu

Sarajevo-x.com
Drugog i trećeg dana manifestacije "Dani gitare", kojom se u Tuzli obilježava trideset godina pedagoškog rada profesora Predraga Stankovića, 29. i 30. maja koncerte će održati njegovi nekadašnji učenici, danas svjetski priznati umjetnici u svijetu klasične gitare.

U petak 29. maja u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli bit će održan cjelovečernji koncert Denisa Azabagića, dok će 30. maja u Narodnom pozorištu biti održan koncert Dejana Ivanovića.

Denis Azabagić rođen je 1972. godine u Tuzli, a danas važi za jednog od najboljih svjetskih klasičnih gitarista. Živi u Čikagu gdje predaje na Odsjeku za gitaru na Univerzitetu Roosevelt, a brojni su njegovi solo recitali, kao i nastupi sa evropskim i američkim orkestrima. Već nekoliko godina član je Cavatina Dua sa španskom flautisticom Eugenijom Moliner. Cijenjen po vrhunskoj tehnici i virtuoznosti, Azabagić je osvojio 11 prvih nagrada najprestižnijih međunarodnih takmičenja, a do sada je snimio sedam albuma.

Koncert Denisa Azabagića bit će istinski muzički događaj, a ništa manje publika neće uživati ni narednog dana kada je u Narodnom pozorištu planiran nastup još jednog Stankovićevog nekadašnjeg učenika – Dejana Ivanovića. Mediji ga opisuju kao "senzibilnog, hrabrog i ozbiljnog mladog umjetnika sa zavidnom tehnikom, dubokom muzikalnošću i osjećajem kreativnosti za svaku notu i frazu." Ivanović radi kao profesor gitare u Portugalu, a njegovi recitali širom Evrope i svijeta nailaze na odličan prijem.