Kultura
0

Koncerti muzičkog društva Vila Velebita u Sarajevu i Mostaru

FENA
Muzički ansambl Vila Velebita održat će dva koncerta u Bosni i Hercegovini. Prvi koncert održat će se 3. oktobra u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, s početkom u 19 sati, a drugi 4. oktobra u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, s početkom u 19 sati.

Ulaz na koncerte je slobodan saopćeno je iz Ambasade Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Muzičko društvo Vila Velebita iz Požege osnovano je 1998. godine s namjerom očuvanja izvornih ličkih napjeva i pučkog pjevanja kojemu je kao tradicijskoj muzičkoj baštini prijetilo izumiranje. Ubrzo ta pjevačka grupa prerasta u respektabilan mješoviti pjevački zbor sa vrsnim solistima, koji su u svojim nastupima kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, redovno praćeni tamburaškim orkestrom muzičke škole u Požegi.

Ova simbioza muzičkog amaterizma na jednoj strani, i školskog, profesionalnog pristupa muzici, na drugoj strani, jedinstven je primjer takve saradnje u Hrvatskoj, što je rezultiralo brojnim uspješnim muzičko-scenskim nastupima u zemlji i u inozemstvu (Cirih, Varšava, Krakov, Budimpešta, Šopron, Kotor, Subotica, Petrovaradin, Sombor, Sremska Mitrovica).

Razvojem društva kroz godine muzičkog sazrijevanja mijenjao se i repertoar Vile Velebita. Tako danas društvo u posebnoj horsko-orkestralnoj izvedbi izvodi muziku gotovo svih podneblja i regija u Hrvatskoj. Stoga su često na repertoaru ne samo slavonske i ličke pjesme i napjevi, već i tradicijske muzičke izvedenice Dalmacije, Zagorja i drugih regija. Tu su dakako i brojne starogradske melodije kao i evergrini.

Horom i orkestrom diriguje bračni par muzičkih pedagoga, nastavnika muzike u požeškoj muzičkoj školi: Monika i Saša Botički. Predsjednik društva od osnutka je prof.dr.sc. Josip Fajdić. Društvo je za svoje nastupe u Hrvatskoj i u inozemstvu dobilo brojne nagrade i priznanja, a za izniman doprinos očuvanju muzičke tradicije u gradu Požegi, dodijeljena mu je Godišnja nagrada grada za 2012. godinu.