Kultura
0

Koncerti Manhattan String Quarteta u Sarajevu 21. i 25. maja

FENA
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH organizirat će 21. i 25. maja u Sarajevu koncerte jednog od svjetski poznatih ansmbala kamerne muzike Manhattan String Quarteta (Manhattan gudačkog kvarteta), čiji će članovi boraviti u BiH od 18. do 25. maja.

Koncerti će biti održani s početkom u 19.30 sati u Domu Oružanih snaga BiH, najavljeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Manhattan String Quartet na koncertu će izvesti svjetsku premijeru djela američkog kompozitora Craiga Walsha.

To djelo posebno je komponovano za bh. turneju kvarteta i zasnovano je na domaćim tradicionalnim melodijma, uključujući i sevdalinku.

Manhattan String Quartet, kojeg kritičari smatraju jednim od vodećih američkih ansambala, ove godine proslavlja 40. sezonu.

"Nacionalno blago", kako ga je ocijenio Boston Globe, Manhattan String Quartet nastupao je širom SAD-a, Evrope, Japana, Kanade, Meksika i Južne Amerike.

Poznati po izvedbama klasika 20. vijeka, taj je kvartet uspostavio značajnu međunarodnu reputaciju kao najbolji izvođač petnaest kompozicija za gudačke kvartete Dimitria Shostakovicha.

Tokom boravka u BiH, Manhattan String Quartet nastupat će u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, te održati brojna predavanja i master časove studentima muzičkih akademija u Banjoj Luci i Sarajevu.

Na sarajevskom koncertu 25. maja, pored članova Manhattan String Quarteta, nastupat će i profesori i studenti Muzičke akademije Sarajevo.

U Mostaru će njihov koncert biti održan u koncertnoj dvorani Kosača 24. maja.