{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koncerti Instituta sevdaha Omera Pobrića u Albaniji i Crnoj Gori

F
FENA
23.4.2008. u 14:21
0
0
Koncerti Instituta sevdaha Omera Pobrića u Albaniji i Crnoj Gori
0
Koncerti Instituta sevdaha Omera Pobrića u Albaniji i Crnoj Gori
Sekstet Instituta sevdaha – fondacije Omera Pobrića i osam pjevača prvi put nastupaju na koncertu u Albaniji, a nakon toga i u Crnoj Gori.
Pjevači Esed Kovačević, Nusreta Kobić, Hasiba Agić, Reuf Feković, Refija Muslić, Elmedin Balalić Titi, Ilhana Duraković i Miralem Gluhović, uz pratnju seksteta Instituta sevdaha-fondacije Omera Pobrića nastupit će na koncertu u Draču 25. aprila. Dan kasnije gostovat će u Podgorici, a u Plavu će nastupiti 27. aprila.

- U mjestu Borak, pored Drača, gdje žive Bošnjaci tragat ćemo za sevdalinkama koje su naše izbjeglice od prije stotinjak godina zapamtile, a mi u Bosni zaboravili. Nije paradoks nego stvarnost - Bosna se najviše voli iz daljine, kazao je u izjavi za Fenu uoči polaska na koncertnu turneju osnivač i direktor Instituta sevdaha Omer Pobrić.

I kao što i na ovim koncertima promovira i istražuje sevdalinku, Pobrić kroz djelovanje Instituta sevdaha "oporavlja" sevdalinku za nove generacije koje će kad spoznaju njen sadržaj - više znati cijeniti tu očiglednu ljepotu.

I u muzičkom, a posebno u tekstualnom dijelu sevdalinka je filozofija našeg opstanka na ovom komadu Božije zemlje što se Bosnom i Hercegovinom zove, i živi dokaz da smo ovdje veoma dubokog korijena i da je jedna mladica tog korijena naša nacionalna pjesma - sevdalinka, kaže Pobrić.

Institut sevdaha Omer Pobrić je osnovao u februaru 2003. godine sa sjedištem u Mulićima kod Visokog.

Jazz Fest otvorio blog!

23.04.2008. u 15:09
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: