16. i 17. maja
90

Koncert ženskog ansambla Corona i koncert posvećen Rossiniju na završnici SVEM-a

Klix.ba
Ženski vokalni ansambl Corona
Ženski vokalni ansambl Corona
Na završnici jubilarnog 25. izdanja SVEM-a nastupit će ženski vokalni ansambl Corona te koncert posvećen djelu "Stabat Mater" italijanskog opernog kompozitora Gioachina Rossinija.

Drugi koncert Ženskog vokalnog ansambla Corona u okviru festivala Sarajevske večeri muzike bit će održan 16. maja u 20 sati u Crkvi sv. Josipa na Marijin-Dvoru i donijet će još jedno nezaboravno muzičko iskustvo i ovaj put u znaku tradicionalne muzike Balkana interpretirane na autentičan način kroz pregršt inovativnih aranžmana. U zadatom muzičkom okviru u fokusu će se naći i obrade sefardskih pjesama kojim je ansambl obogatio okosnicu vlastitog tradicionalnog programa, dodajući još jedan značajan sloj svojim svakako višedimenzionalnim pristupima muzici.

Dan poslije, 17. maja, u Crkvi sv. Josipa na Marijin-Dvoru bit će održan koncert "Gioachino Rossini: Stabat Mater". Završni koncert 25. izdanja festivala Sarajevske večeri muzike u cjelosti je posvećen djelu "Stabat Mater" znamenitog italijanskog opernog kompozitora Gioachina Rossinija. Riječ je o jednom od njegovih rijetkih duhovnih djela, u finalnoj verziji praizvedenom 1842. u Parizu, kojeg čini 10 muzičkih segmenata među kojima se smjenjuju solistički, horski brojevi, te dueti i kvarteti. Soliste Aidu Čorbadžić, Tereziju Kusanović, Amira Saračevića i Ivana Šarića će pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića pratiti Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i orkestar Sarajevske filharmonije.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo, a pred početak koncerata u Crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru.