26. maja
0

Koncert violiniste Nikole Aleksića i pijanistice Hilde Švan

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Javna ustanova "Sarajevo art" organizirat će 26. maja u Bošnjačkom institutu koncert violiniste Nikole Aleksića iz Srbije, uz pratnju pijanistice Hilde Švan, također iz Srbije.

Koncert će biti održan u 19.30 sati, najavljeno je iz "Sarajevo arta".

Na programu će biti djela kompozitora A. Corellija - H. Leonarda, L. van Beethovena, K. Šimanovskog i H. Vjenjavskog.

Nikola Aleksić je sa četrnaest godina postao redovan student Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mihailovića, gde je diplomirao i stekao zvanje magistra.

Potom se usavršavao kod prof. Igora Ozima u Kelnu. Na internacionalnom takmičenju u italijanskom gradu Strezi sa šesnaest godina je osvojio drugu nagradu u kategoriji takmičara od 16 do 19 godina. Uporedo sa studijama, održao je veliki broj samostalnih resitala. Nastupao je kao solista s vodećim simfonijskim i kamernim orkestrima, kao što su Beogradska filharmonija i Simfonijski orkestar RTS.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Hilda Švan je rođena u Zrenjaninu, gde je završila nižu i srednju muzičku školu u klasi prof. M. Mironović. Od 1996. godine je bila i polaznik "nulte" grupe za specijalne talente pri Akademiji umjetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Kemala Gekića.

Sa 16 godina se upisuje na istu akademiju gdje završava osnovne i Master studije u klasi prof. Vladimira Ogarkova. Trenutno se nalazi na Specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Jokut Mihailović.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na domaćim i inozemnim takmičenjima, a održala je i niz solističkih koncerata u Srbiji i svijetu.