Kultura
5

Koncert "Tango i fandango" otvara Vareš Classic Festival

FENA
Koncertnim programom "Tango i fandango", u ponedjeljak, 21. septembra, u 19 sati, u jedinstvenom ambijentu Stare crkve u Varešu, bit će otvoreno treće izdanje međunarodnog festivala komorne muzike Vareš Classic Festival.

Mladi muzičari iz različitih dijelova Evrope okupili su se u ovom malom bosanskohercegovačkom gradu kako bi zajedno muzicirali i publici ponudili nesvakidašnje muzičko iskustvo, najavljuju organizatori.

Specifičnost ovogodišnjeg izdanja Festivala leži u vrlo zanimljivom konceptu "quartet +" koji prožima centralne koncerte Festivala. Naime, gudački kvartet je, kao jedan od najstandardnijih i najpopularnijih tipova komornog muziciranja, okosnica ovogodišnjeg festivalskog programa. Ali, gudački kvartet se nijednom ne javlja kao samostalan sastav, već svakom pojavom uključuje i još jedan dodani element.

Na koncertu "Tango i fandago" u djelima Boccherinija i Tedesca konceptni plus je gitara, dok je u djelima Bobića i Piazzolle peti element harmonika.

Tako će se pored kvarteta kojeg čine violinistice Andrea Nikolić i Milena Virijević, violista Krešimir Petar Pustički, te violončelista Bas Jongen, publici predstaviti i gitarista Jure Cerkovnik, te harmonikaš Borut Zagoranski.

Pored kvinteta, na prvom koncertu bit će predstavljeno i djelo austrijskog kompozitora Ferdinanda Rebaya "Sonata za violu i gitaru", koju će izvesti Andrea Nikolić na violi i Jure Cerkovnik na gitari.

Festivalski program nastavlja se 23. septembra u Staroj crkvi kada će vareška publika imati priliku slušati i koncert "Forgotten, Classic, New…?".

Centralna festivalska večer – Miholjski koncert pod nazivom "Glazba za početak i kraj vremena" održat će se 26. septembra u Župnoj crkvi sv. Mihovila.