Dom Oružanih snaga BiH
0

Koncert Stefana Milenkovića, virtuoza na violini

FENA
Svjetski virtuoz na violini Stefan Milenković (SAD) predstavit će se sarajevskoj publici koncertom u Domu Oružanih snaga BiH, u utorak, 17. novembra, nastupajući uz klavirsku pratnju Srebrenke Poljak (Hrvatska).

Izvest će djela N. Paganinija, P. de Sarasate, P. I. Chaikovskog i M. Ravela, saopćio je organizator JU "Sarajevo Art".

Stefan Milenković rođen je 1977. godine, a karijeru je započeo veoma rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao petogodišnjak. Sa sedam godina osvojio je glavnu nagradu na Međunarodnom violinističkom takmičenju "Jaroslav Kozian".

To mu je dostignuće bez presedana otvorilo mogućnosti i donijelo pozive da koncertira u više od 30 zemalja.

Kao 16-godišnjak je odsvirao svoj hiljaditi koncert u Monterreyu u Meksiku.

Milenković je duboko posvećen međunarodnim humanitarnim pitanjima te je bio proglašen "Dječijim ambasadorom" prve dječije ambasade utemeljene u Međašima tokom rata u BiH.

Nakon višegodišnjeg poučavanja na Predfakultetskom odjelu kultne umjetničke škole Juilliard (New York, SAD), nedavno je preuzeo poziciju profesora violine na Sveučilištu Illinois (Urbana-Champaign, SAD).

Pijanistica Srebrenka Poljak diplomirala je 1993. klavir u klasi prof. Zvjezdane Bašić, a 1995. postala najmlađa magistrica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Kao članica renomiranog Zagrebačkog klavirskog trija uz violinisticu Vlatku Peljhan i violončelistu Pavla Zajceva, ostvaruje brojne nastupe u Norveškoj, Holandiji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji i Izraelu, te osvaja nagrade i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Članica je ansambla "Cantus" s kojim izvodi i snima djela savremenih kompozitora, od kojih su mnoga praizvedbe.

Djeluje kao viši umjetnički saradnik na Gudačkom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu te kao stalni saradnik Zagrebačke filharmonije.