Kultura
0

Koncert Sarajevske filharmonije pod palicom maestra Ralfa Kirchera

Sarajevo-x.com
Maestro Ralf Kircher
Maestro Ralf Kircher
Koncertom u četvrtak 12. maja Sarajevska filharmonija će još jednom obradovati svoju vjernu publiku.

Uz uvertiru Leonora br.3 Ludvig van Beethovena koja je po mnogima najbolja od četiri verzije uvertira koje je Beethoven komponovao za operu "Fidelio“, biće izvedena i Karelia suite op. 11 Jeana Sibeliusa jedno od ranijih ali i najpopularnijih djela ovog kompozitora.

U drugom dijelu koncerta slijedi Simfonija br. 7 Antonina Dvoraka koja je premijerno izvedena 1885. godine u Londonu pod dirigentskom palicom samog kompozitora i to uz veliki uspjeh. Iako se danas ne izvodi tako često kao njegove posljednje dvije simfonije, smatra se za najpotpunije simfonijsko djelo koje obiluje snažnijim dramatskim kontrastima.

Orkestrom će dirigovati maestro Ralf Kircher iz Austrije koji je u novembru 2004. godine nagrađen sa "Chivas Baton" dirigentskom nagradom za izvanredan doprinos na polju muzike i dirigovanja u Evropi. Živi i radi u Finskoj gdje kombinuje austrijsku muzičku tradiciju sa savremenim umjetničkim pristupom. Posljednjih godina je stalni gostujući dirigent Sarajevske filharmonije.

Koncert će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati.

Rezervacija i kupovina ulaznica može se izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo od 09.00 do 12.00 i od 16.00 do 19.00 sati ili na e-mail: [email protected].