Kultura
0

Koncert Sarajevske filharmonije 11. februara

Sarajevo-x.com
Sarajevska filharmonija će i pored loših vremenskih uvjeta održati svoj redovni koncert najavljen za četvrtak 9. februara 2012. godine, ali u novom terminu - u subotu 11. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20.00 sati.

U saradnji sa Austrijskom ambasadom Sarajevska filharmonija će u okviru XXVIII Internacionalnog Festivala Sarajevska zima ugostiti poznatog austrijskog pijanistu Karla Eichingera, člana udruženja vrhunskih muzičara velikih bečkih orkestara "Wiener Instrumentalsolisten" i dobitnika Srebrene medalje za zasluge u Republici Austriji.

Uz orkestar Sarajevske filharmonije, pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića, pijanista će izvesti jedno od najpopularnijih Gershwinovih djela "Rapsodiju u plavom", moderno koncipiranu simfonijsku pjesmu u kojoj je izraženo stapanje evropske muzike i afroameričkog jazza. Gershwin se poslužio muzičkim jezicima posegnuo za evropskim klasičnim repertoarom, elementima židovskog folklora, muzikom koja je dominirala Amerikom krajem XIX i početkom XX stoljeća, te onim najvažnijim jazzom i bluesom, muzikom američkih crnaca i stvorio istinsko remek-djelo, jednako bogato i raznoliko koliko i sam američki narod.

Na programu će biti izvedena i djela F. Gulda i A. Berga, kao i Simfonija no.1 u c-molu, F. Mendelssohna.

Rezervacija i kupovina ulaznica može se izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u terminima od 09.00 do 12.00 i od 16.00 do 19.00 sati ili na e-mail: [email protected] /

Više informacija na www.saph.ba .