Kultura
0

"Koncert ptica" Kamernog teatra 55 višestruko nagrađen u Brčkom

Klix.ba
Predstava Kamernog teatra 55 "Koncert ptica", rađena po tekstu Dževada Karahasana, a u režiji Aleša Kurta, višestruko je nagrađena na 30. Susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom, održanim od 21.11. do 29.11.2013. godine.

Stručni žiri u sastavu Branka Cvitković, Nebojša Bradić i Almir Bašović dodjelio je Tatjani Šojić, glumici Kamernog teatra 55, Grand Prix Susreta za najbolju žensku ulogu. Adisa Vatreš je dobila nagradu za kostim, a nagrada za najbolji dramski tekst bosanskohercegovačkog savremenog pisca dodijeljena je Dževadu Karahasanu za tekst predstave "Koncert ptica” .

Podsjetimo da tekst Dževada Karahasana "Koncert ptica“ napisan kao svojevrsni omaž Aristofanu i islamskom mistiku Fariduddinu Attaru i govori o vrlo aktualnoj temi ljudske potrebe i potrage za vječnom mladošću s jedne strane, i o ljudskoj potrebi da na bilo koji način, i po svaku cijenu, sačuvamo ono što volimo.

U predstavi su, osim nagrađene Tatjane Šojić, sjajne uloge ostvarili Mirsad Tuka, Amar Selimović, Senad Alihodžić i Aida Bukva.

Osvojene nagrade su još jedna potvrda da se Kamerni tetar 55 repertoarskom politikom i kvalitetom predstava svrstava u red najboljih bh. teatara, ali su i podsticaj da nastavi sa kulturnom misijom koja na najbolji mogući način predstavlja teatarske vrijednosti naše zemlje, kao i kulture u cjelini.