{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Koncert ptica" 8. aprila u Kamernom teatru 55

6.4.2014. u 16:44
0
1
"Koncert ptica" 8. aprila u Kamernom teatru 55
0
"Koncert ptica" 8. aprila u Kamernom teatru 55
U Kamernom teatru 55 8. aprila u 20.00 sati bit će izvedena predstava "Koncert ptica".
Tekst Dževada Karahasana "Koncert ptica", napisan kao svojevrsni omaž Aristofanu i islamskom mistiku Fariduddinu Attaru, govori o vrlo aktualnoj temi ljudske potrebe i potrage za vječnom mladošću s jedne strane, i o ljudskoj potrebi da na bilo koji način, i po svaku cijenu, sačuvamo ono što volimo. Bilo to zdravlje, mladost, ili jedan sasvim prosječan terijer. Ženski.

Tekst je napisan kao svojevrsna parodija kojom autor na jedan vrlo rafiniran način ismijava ljudsku sujetu, želju za vlašću, kao i samu srž naše ljudskosti, koja, ogoljena i razotkrivena, ostaje isprazna, tašta i okrenuta sebi.

Glavni likovi:, Predsjednik koji je postao Slavuj i njegova majka Ghalina koja se pretvorila u Gavrana, u svojoj velikoj želji da zadrže vječnu mladost ( i Predsjednikovog psa, Paulinu), pristaju na genetski eksperiment koji ih, iako uspješan u podmlađivanju, polako pretvara u ptice. Kada se oslobode svoje ljudskosti, oni polako shvataju kakvi su ljudi zapravo, i sazivaju veliki sabor svih ptica kako bi preuzeli vlast i oslobodili se ljudske tiranije.

Ubrzo sreću i pjesnika i mistika Attara, koji je postao Pupavac, jer je nekada davno pisao o pticama i shvatio njihovu suštinu. On ih vodi na jedno mistično putovanje u potrazi za smislom i identitetom. "Koncert ptica" je komično ispričana priča o potrazi za ljudskošću, za životom i izgubljenim vremenom.

Predstavu Koncert ptica režirao je Aleš Kurt, uloge u predstavi su ostvarili Mirsad Tuka, Amar Selimović, Tatjana Šojić, Senad Alihodžić, Aida Bukva, a muziku uživo na klaviru i harmonici izvodi Dušan Vranić.

Na 30. Susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom Tatjana Šojić je osvojila Grand Prix Susreta za najbolju žensku ulogu, Adisa Vatreš nagradu za kostim, a Dževad Karahasan nagradu za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na telefon 550- 475 i na e mail [email protected].

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: