Kultura
6

"Koncert ptica" 16. novembra na daskama Kamernog teatra

Klix.ba
Predstava "Koncert ptica" prema tekstu Dževada Karahasana u režiji Aleša Kurta bit će održana na sceni Kamernog teatra 55 16. novembra u 20 sati.

Tekst Dževada Karahasana "Koncert ptica" napisan kao svojevrsni omaž Aristofanu i islamskom mistiku Fariduddinu Attaru, a govori o vrlo aktuelnoj temi ljudske potrebe i potrage za vječnom mladošću s jedne strane i o ljudskoj potrebi da na bilo koji način, i po svaku cijenu, sačuvamo ono što volimo. Bilo to zdravlje ili mladost.

Tekst je napisan kao svojevrsna parodija kojom autor na jedan vrlo rafiniran način ismijava ljudsku sujetu, želju za vlašću, kao i samu srž naše ljudskosti, koja, ogoljena i razotkrivena, ostaje isprazna, tašta i okrenuta sebi.

Glavni likovi, predsjednik koji je postao slavuj i njegova majka Ghalina koja se pretvorila u gavrana, u svojoj velikoj želji da zadrže vječnu mladost pristaju na genetski eksperiment koji ih, iako uspješan u podmlađivanju, polako pretvara u ptice. Kada se oslobode svoje ljudskosti oni polako shvataju kakvi su ljudi zapravo i sazivaju veliki sabor svih ptica kako bi preuzeli vlast i oslobodili se ljudske tiranije.

Ubrzo sreću i pjesnika i mistika Attara, koji je postao pupavac, jer je nekada davno pisao o pticama i shvatio njihovu suštinu. On ih vodi na jedno mistično putovanje u potrazi za smislom i identitetom. "Koncert ptica" je komično ispričana priča o potrazi za ljudskošću, za životom i izgubljenim vremenom.

Ulaznice koštaju 5 KM.