Kultura
20

Koncert posvećen Bachu održan u Visokom

FENA
U čast rođenja Johanna Sebastiana Bacha koncert “Priče o Bachovim invencijama i fugama” održan je sinoć u ŠOMO “Avdo Smajlović” u Visokom.

Bachova djela (invencije i fuge) interpretirao je pijanist Bartolomej Stanković, dok je Bachov lik oponašao glumac Gregor Jurišić, maturant Franjevačke gimnazije u Visokom.

Koncert je organiziran povodom obilježavanja godišnjice rođenja slavnog njemačkog baroknog kompozitora Johanna Sebastiana Bacha, a veliki broj Visočana uveličao je, po mnogo čemu, neuobičajeni kulturni događaj.

Gospodin Armen Škobalj, prof. i direktor ŠOMO „Avdo Smajlović“ uz pomoć kolektiva je vrhunski organizirao koncert, a svojim prisustvom poštovanje slavnom kompozitoru, ali i organizatorima koncerta, ukazali su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i zamjenik atašea za kulturu Njemačke ambasade u BiH Franz Kaufmann.

Niko od predstavnika općinske vlasti nije prisustvovao ovom značajnom kuturnom obilježavanju.

Johann Sebastian Bach (Eisenach, 21.3.1685 - Leipzig, 28.7.1750) njemački je kompozitor i orguljaš baroknog razdoblja. Općenito ga se smatra jednim od najvećih kompozitora svih vremena. Njegova se djela odlikuju intelektualnom dubinom, tehničkom zahtjevnošću i umjetničkom ljepotom, te su bila nadahnuće gotovo svim kompozitorime europske tradicije, od Mozarta do Schonberga.

Među djela J. S. Bacha spadaju Brandenburški koncerti, Varijacije Goldberg, Engleske suite, Francuske suite, Partite, Dobro ugođeni klavir, Misa u h-molu, Muka po Mateju, Glazbena žrtva, Umjetnost fuge, Sonate i partite za violinu solo, Suite za violončelo, više od 200 kantata i isto toliko djela za orgulje.