Baščaršijske noći
0

Koncert Joan Baez

FENA
Legendarna kantautorica Joan Baez (SAD) nastupiće u okviru Festivala “Baščaršijske noći 2008” na Centalnoj pozornici - Vijećnica, u srijedu, 16. jula.

Ovo će biti ponovni dolazak ove umjetnice i osvjedočenog prijatelja Sarajeva, gdje je 1993. godine priredila koncert u Kinu “Imperijal”.

Joan Baez je skrenula pažnju na sebe sredinom 60-tih godina izvodeći protestne anti-ratne folk pjesme. U tom periodu je između ostalih sarađivala sa jednom od ikona protestnog pokreta u Americi Bob Dylanom, sa kojim je nastupala u sklopu kampanje posvećene borbi za ljudska prava.

Tokom dugogodišnje karijere objavila je 30 albuma, te snimila pjesme na osam svjetskih jezika. Osim američkog folka u pjesmama Joan Baez naročito od sredine sedamdesetih godina prisutni su i elementi rock, pop, country i gospel muzike. Pored pjesama koje sama komponuje na koncertima u svom karekterističnom stilu izvodi i kompozicije poznatih umjetnika kao što su Woody Guthrie, Bob Dylan, John Lenon, Leonard Cohen, Paul Simon.

Zadnji studijski album "Dark Chords on a Big Guitar" objavila je 2003. godine, dok je 2005. godine objavila album sa koncertnim snimcima "Bowery Songs”.