Tuzla
0

Koncert Jasmine Šehanović u BKC-u

FENA
U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli u četvrtak će biti održan koncert mlade violinistice Jasmine Šehanović, učenice šestog razreda Osnovne muzičke škole u Tuzli, u klasi profesorice Ivane Arnold. Jasmina će nastupiti uz klavirsku pratnja starije sestre Dženane Šehanović.

Jasmina Šehanović rođena je 1996. u njemačkome gradu Traunsteinu. Violinu je počela svirati već sa šest godina i do sad je imala brojne koncerte i zapažene nastupe u Sarajevu, Brčkom, Tuzli, Zagrebu itd.

Posebno zapažen bio je njen nastup u njemačkoj Ambasadi u Sarajevu 2004. godine na poziv ambasadora Freiherr von Kilitza. Tom prigodom ambasador joj je poklonio vrlo kvalitetnu violinu ručne izrade.

Jasmina je 2005. godine u Tuzli osvojila Specijalnu nagradu na osmom takmičenju učenika i studenata Federacije Bosne i Hercegovine, dvije godine kasnije osvojila je Drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju "Lazarevački susreti mladih violinista" u Lazarevcu, te Prvu nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih gudača u Sremskoj Mitrovici.

U Sarajevu 2008. godine osvojila je Prvu nagradu na Prvom internacionalnom i Jedanaestom federalnom takmičenju, a 2009. Drugu nagrada na Dvanaestom federalnom i Drugom internacionalnom takmičenju učenika i studenata muzike na Ilidži, u kategoriji kamerne muzike, zajedno s Enom Smajić (violina) i Osmanom Salkić (klavir).

Prošle godine dobila je Prvu nagradu na Sedmom međunarodnom festivalu gudača, a ove godine u marta, na međunarodnom takmičenju u Beogradu u kategoriji kamerne muzike osvojila je drugu nagradu.