Kultura
3

Koncert Harp Connection u Bošnjačkom institutu

Klix.ba
JU Sarajevo art organizuje koncert pod nazivom Harp Connection, na kojem nastupa jedna od najboljih evropskih harfistica Nathalie Chatelain (Švicarska) zajedno sa Beogradskim kvartetom harfi (Ljiljana Nestorovska, Ivana Pavlović, Dijana Sretenović, Milena Stanišić) uz pratnju Sarajevskog kamernog orkestra pod dirigentskom palicom Samre Gulamović.

Koncert će se održati u subotu, 21. aprila 2012. godine, u 19:30 sati u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića. Koncert je organizovan u saradnji sa Švicarskim vijećem za umjetnost Prohelvetia.

Na programu su djela koja su komponovali : B. Schule, L. Niedermeyer, J. S. Bach, B. Obradinović, D. Jovanović.

Nathalie Chatelain je istaknuta švicarska harfistica. Diplomirala je na Odsjeku za harfu u klasi Chantal Mathieu s najvišim ocenama, kao i na Odsjeku za pedagogiju. Dobitnica je brojnih stipendija i nagrada: Maurice Sandoz nagrade, stipendije Fédération des Cooperatives Migros, stipendije za mlade talente Radio Suisse Romande nagrade na takmičenju TIM u Rimu... Kao solistica i kamerni muzičar nastupala je na mnogim festivalima. Član je nekoliko komornih ansambala, sa flautom, sa violončelom, dua harfi i kvarteta harfi Harpège, kao i kvarteta Appassionata de Genève.

Beogradski kvartet harfi je osnovan 1987. godine. U momentu osnivanja to je bio četvrti takav ansambl u svijetu, a danas je kvartet harfi standardan kamerni ansambl. Repertoar ovog ansambla obuhvata originalne kompozicije za kvartet harfi savremenih kompozitora, kao i aranžmane popularnih djela muzičke literature svjetskih harfista, kompozitora i aranžera. Tokom svog rada Beogradski kvartet harfi je svirao u Skoplju, Solunu, Sarajevu, Ženevi, Rio de Žaneiru, Mariboru, Vankuveru.