Sarajevo
0

Koncert Evropskog studentskog kamernog orkestra

FENA
Dom Oružanih snaga BiH
Dom Oružanih snaga BiH
Evropski studentski kamerni orkestar održat će u utorak u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu koncert, koji je dio opsežnog projekta koji finansira Švedska međunarodna agencija za razvojnu saradnju (SIDA) u iznosu od oko 7.884 000 eura.

Kako je saopćeno iz Ambasade Švedske u Sarajevu, projekt se odnosi na saradnju između Kraljevske muzičke akademije iz Štokholma i muzičkih akademija u regionu od 1998. do decembra 2010. godine.

Naziv finalne faze ovog projekta, finansiranog od SIDA-e, jeste "Proširenje učešća na putu ka članstvu“ i koordiniraju je zajednički Kraljevska muzička akademija iz Stockholma i Evropsko udruženje konzervatorija (EAC).

Cilj je da se pomogne muzičkim akademijama u Banjoj Luci, Beogradu, Cetinju, Novom Sadu i Sarajevu u usvajanju evropskih obrazovnih i administrativnih standarda.

Također, projekt ima za cilj proširenje učešća u visokim školama za muzičko obrazovanje, omogućavanjem boljeg pristupa djeci i omladini osnovnom muzičkom obrazovanju.

Evropski studentski kamerni orkestar čine studenti akademija iz ovog regiona i nekoliko akademija iz zemalja EU, a nastao je kao jedinstvena prilika za studente iz različitih zemalja, uključujući BiH, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju da se sastanu i zajednički predstave na turneji u zemljama zapadnog Balkana.

Orkestar će na koncertu u Sarajevu izvoditi djela Mozarta, Santoroa, Janaceka and Piazzolla.

Organizaciju koncerta u Sarajevu, koji počinje u 19.30 sati, podržali su Ambasada Švedske, Muzička akademija u Sarajevu i Vijeće za regionalnu saradnju. Ulaz na koncert je slobodan.