Goražde
0

Koncert Esme Redžepove za pamćenje

FENA
Nakon više od 20 godina Esma Redžepova je sinoć ponovo pjevala u Goraždu, u okviru 11. internacionalog ''Festivala prijateljstva - Goražde 2008.''.

''Presretna sam i prezadovoljna prijemom, publikom i ovim nastupom. Potrduili smo se zaista uljepšati ovu noć Goraždanima, nakon 20 godina kada sam gostovala u ovom prelijepom gradu'', kazala je nakon koncerta zadovoljna, ali i pomalo umorna Esma Redžepova.

Kraljica romske muzike svojom karizmom pokrenula je sinoć val pozitivne energije te su njena očekivanja ispunjena. U Goraždu je publika prepoznala sve ono što je čini jedinstvenom i neponovljivom.

''Očekivala sam da će biti lijepo, ali ovo je nadmašilo ta očekivanja. Naprosto nemam riječi da kažem kako se osjećam. Festivalom prijateljstva, njegovom idejom i simbolikom sam oduševljena jer ima neprocjenjivu vrijednost i kod mene je probudio posebne emocije. Ovo je nešto što treba njegovati i čuvati jer ovaj festival treba da živi i narednih 100 godina'', istakla je makedonska zvijezda koja je nakon gotovo dva sata sjajnog koncerta pokrenula sve prisutne koji su neumorno plesali i pjevali.

''Planiram uskoro ponovo okupiti svoj bend i doći u Goražde u nešto izmijenjenom sastavu, jer uvjerila sam se da ovaj grad zaista živi'', riječi su velike makedonske zvijezde koja je u znak sjećanja na svoj boravak u Goraždu, u Omladinskoj ulici posadila drvo prijateljstva, što su prije nje učinili i Rambo Amades i Emir Bukovica.

Koncertu Esme Redžepove prethodio je nastup ''B Benda'' iz Goražda. U Centru za kulturu premijerno je prikazan film ''Vanzemaljci iznad Sarajeva'' scenariste Avda Huseinovića, producenta Muamera Perle, a u produkciji RTV Vogošća & Bostel d.o.o.

Večeras na centralnoj pozornici nastupa bend ''Langoust Swing'' iz Francuske, ''Zona isključenja'' iz Goražda te kultni sarajevski bend ''Letu štuke''. Na Trgu branilaca grada predviđen je koncert popularne muzike uz učešće benda ''Band Imamović'' iz Graca (Austrija).

I peta festivalska noć bit će u znaku pozorišne umjetnosti kroz internacionalne pozorišne susrete i izvedbu predstave ''Naranča'' autorice Dijane Burazer-Delalić u adaptaciji Gradimira Gojera.