Baščaršijske noći
0

Koncert Edina Karamazova na lutnji

FENA
Edin Karamazov
Edin Karamazov
Jedan od najboljih svjetskih svirača na lutnji, baroknom žičanom instrumentu, Edin Karamazov održat će koncert u utorak, 14. jula u auli Vijećnice, nastupajući u okviru Festivala "Baščaršijske noći 2009".

Koncert će početi u 21.00 sat, najavljeno je iz Pres službe Festivala.

Karamazov je sarađivao sa brojnim vokalnim interpretatorima barokne muzike, a svjetsku pozornost je privukao albumom "Songs From the Labyrinth", koji je 2006. godine snimio sa Stingom. U samo tri mjeseca prodan je u čak tri miliona primjeraka.

Rođen je u Zenici 1965., a poznat je po virtuoznim nastupima i saradnji s vodećim svjetskim izvođačima rane muzike.

Karamazov je započeo muzičku karijeru svirajući klasičnu gitaru, a osvojio je prve nagrade na četiri gitaristička takmičenja.

Muzičko usavršavanje nastavlja učeći barokni instrument, lutnju kod prof. Hopkins Smitha, na Scola Cantorum Basiliensis.

Nastupao je u poznatim svjetskim koncertnim salama kao što su Concertgebouw u Amsterdamu, Wigmore Hall - Velika Britanija, Berlin Philharmonie, Konzerthaus - Vienna, i mnogim drugim.

U karijeri je snimio dva solo albuma sa djelima B. Brittena i J. S. Bacha, a sarađivao je sa brojnim vokalnim interpretatorima kao što su izvođač barokne vokalne muzike Andreas Scholl te Maria-Cristina Kiehr, Arianna Savall i Sting.

Trenutno u Zagrebu snima album sa Kaliopi, makedonskom vokalnom interpretatorkom, na kojem će izvesti poznata svjetska djela iz perioda rane muzike.