Kultura
101

Koncert Ede Golubića u Domu OSBiH

Klix.ba
Ovog petka, 25. septembra, u Domu Oružanih snaga BiH u 19:30 sati počinje koncert Ede Golubića.

Koncert organizuje Javna ustanova Centar za kulturu Kantona Sarajevo - Organizaciona jedinica Sarajevo art, a Golubić će svirati na udaraljkama uz Gudački kamerni orkestar.

Edo Golubić (Varaždin, Hrvatska, 1990.) srednje muzičko obrazovanje stiče na Srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu, Odsjek udaraljke (klasa prof. Ivan Lukšić). Godine 2009. studij upisuje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Odsjek za udaraljke, te prvi ciklus studija završava 2013. godine (klasa prof. Davor Maraus). Kao stipendista indonezijske vlade, svoje muzičko znanje kao perkusionista je specijalizirao u oblasti tradicijske muzike zapadne Jave, kao i svjetske muzike na Umjetničkoj akademiji STSI Bandung i Jakarta. Svirao je u raznim perkusionističkim ansamblima i orkestrima (simfonijskim i filharmonijskim) u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj, Norveškoj, Indoneziji itd. Također je nastupao na Jazz Fest Trondheim (Norveška), gdje je izvodio fuziju između jazza i muzike jugoistočne Evrope.

Na koncertu će biti izvedena djela kompozitora: E. Sejourne, N. Martynciow- Tchik, N. J. Živković, E. Carter, M. Glentworth.

Ulaz na koncert je slobodan.