Debitantski nastup
0

Koncert duvačkog kvinteta Per Sempre u Bošnjačkom institutu

FENA
Bošnjački institut u Sarajevu
Bošnjački institut u Sarajevu
Novoosnovani Sarajevski duvački kvintet "Per Sempre" predstavit će se sarajevskoj publici debitantskim koncertom 30. januara u Bošnjačkom institutu, u organizaciji Javne ustanove "Sarajevo art".

Kvintet čine iskusni instrumentalisti koji već niz godina djeluju kao solisti Sarajevske filharmonije i istaknuti univerzitetski profesori i pedagozi s Muzičke akademije u Sarajevu. To su Sakib Lačević (flauta), Megan Robbins (oboa), Vedran Tuce (klarinet), Edin Hadžić (fagot) i Asim Gadžo (horna).

Na repertoaru koncerta naći će se djela koja su komponirali Muzio Clementi, Frederik Kuhlau, Ferenc Farkas, Willy Hess i Claude Debussy.

Prva violina Simfonijskog orkestra Sarajevske filharmonije Dževad Šabanagić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da se Sarajevo, uz Sarajevski gudački kvartet koji postoji već 45 godina, osnivanjem duvačkog kvinteta može pohvaliti najelitnijim komornim ansamblima.

"Sarajevski duvački kvintet tek se rodio i želim mu puno godina, da izraste u respektabilan ansambl koji imaju svi gradovi na svijetu. Ovo je rođenje ansambla koji nam je zaista bio potreban. Vjerujem da će grad prepoznati ovakve vrijednosti", kazao je Šabanagić.

Član kvinteta Vedran Tuce smatra da je osnivanje ovog kvinteta veliki događaj za sve poklonike muzike i bh. društvo uopće, jer u Sarajevu do sada nije djelovao duvački kvintet. On najavljuje da će predstojeći koncert biti promotivnog karaktera, te da je cilj sastava imati vlastitu sezonu, uz odlazak na nastupe van granica Sarajeva i BiH.

Direktor JU "Sarajevo art" Saša Salihović smatra da organiziranje koncerta Sarajevskog duvačkog kvinteta predstavlja još jedno u nizu nastojanja "Sarajevo arta" da Sarajevo i BiH budu razvijene kulturne sredine, kao što je slučaj sa susjednim državama.

"Osnivanje ovog kvinteta je veliki i značajan događaj za našu kulturu, jer smo dali šansu mladim umjetnicima i domaćim snagama gdje će kroz jedan od najtežih oblika muziciranja dati značajan doprinos ovoj sredini", ocijenio je Salihović.

Cijena ulaznica za koncert je deset KM.