Kultura
25

Koncert Dječijeg hora Superar iz Srebrenice u Sarajevu

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dječiji hor Superar iz Srebrenice nastupio je večeras u Sarajevu u povodu obilježavanja pete godišnjice postojanja Muzičke organizacije Superar, koja djeluje na području Srebrenice.

Ta organizacija osnovana je 2012. godine uz podršku organizacije "Bauern helfen Bauern", a pruža mogućnost za više od 350 djece da iskuse ljepotu muziciranja. Nastava podrazumijeva sviranje instrumenata, pjevanje u horu, ples i učenje stranih jezika.

Večerašnji događaj otvorio je austrijski ambasador u BiH Martin Pammer i tom prilikom istaknuo značaj organizacije "Bauern helfen Bauern" koja godinama pomaže ljudima u BiH naročito u području istočne Bosne i grada Srebrenice kao simbola stradanja i prilike za novi početak, kao i doprinos njene osnivačice i predsjednice Doraje Eberle.

U okviru programa, Dječiji hor Superar Srebrenica i njihovi gosti izvodili su djela na šest jezika, uključujući neke od najpoznatijih kompozitora, kao što su Beethoven i Mozart, ali i nezaboravne pop-rock klasike Johna Legenda, Stevie Wondera, te tradicionalne pjesme iz BiH i Austrije.

Nastavnik njemačkog jezika u toj organizaciji Almir Dudić kaže Feni da su prije pet godina počeli raditi sa sedmero ili osmero djece, a danas ih je aktivno oko 350.

"Djeca se druže i provode vrijeme zajedno. Svi mi možemo biti sretni kad vidimo ovako sretnu djecu", kazao je. Dodaje da muzičke programe realiziraju i sa djecom s posebnim potrebama.

U pet godina postojanja, hor je imao značajan broj zapaženih nastupa, a Dudić izdvaja nastup pred Papom Franjom u Sarajevu i nastup na konferenciji za integraciju balkanskih zemalja u EU u Beču

Večerašnji koncert je i najava za proširenje Superar obitelji i u Sarajevo, gdje će djeca od jeseni moći postati članovi.

Koncert u Pozorištu mladih organiziran je pod pokroviteljstvom ambasadora Austrije u BiH Martina Pammera, predsjednice i osnivača organizacije "Bauern helfen Bauern" i Superar Srebrenica Doraje Eberle te načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića. Tom događaju prisustvovali su i članovi diplomatskog kora i domaći zvaničnici.

Koncert se održava u okviru Godine kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016.